Vodka van radioactief graan uit Tsjernobyl

tsjernobyl_pixabay

Foto: Tsjernobyl, Pixabay

Wetenschappers zijn er achter gekomen dat vodka gestookt uit radioactief graan veilig gedronken kan worden. Professor Jim Smith van de universiteit van Portsmouth stookte de vodka samen met zijn collega's uit de Oekraïne van graan uit het gebied rondom de kerncentrale van Tsjernobyl. De vodka heeft de naam Atomik gekregen. 

De vodka is het resultaat van een drie jaar durend onderzoek om radioactieve gewassen uit de nucleaire exclusiezone rondom Tsjernobyl te kunnen gebruiken voor consumptie. Ze kwamen erachter dat de meeste vervuiling uit het product verdwijnt door het distilleerproces. De radioactiviteit van de vodka Atomik is even hoog als in andere sterke drank.

Voor de vodka werd niet alleen radioactief graan gebruikt, maar ook het water is afkomstig uit de exclusiezone. Het komt uit een diepe watervoerende laag, 10 kilometer ten zuiden van de reactor. Dit water is niet besmet en heeft dezelfde chemische samenstelling als het grondwater uit de Champagnestreek.

Er is momenteel één fles Atomik gemaakt. Smith noemt dit "de belangrijkste fles sterke drank ter wereld". Hij denkt dat het kan helpen bij het economisch herstel van de gemeenschappen rondom de exclusiezone. Het is dan ook de bedoeling om de vodka op kleine schaal te publiceren. Hiervoor is 'The Chernobyl Spirit Company' opgericht. Voordat de productie kan starten moeten er eerst wat 'juridische zaken' geregeld worden. Smith hoopt dat de kleinschalige productie dit jaar nog kan starten.

33 jaar geleden, in 1986, vond de ramp in de Kerncentrale Tsjernobyl plaats. Een van de kernreactoren ontplofte waarna een radioactieve wolk over een groot deel van Europa trok. Na de kernramp is er een nucleaire exclusiezone ingesteld over een straal van 30 kilometer. 

Bron: University of Portsmouth

Lees ook
Oogstvooruitzicht Koopmans Meel 2017

Oogstvooruitzicht Koopmans Meel 2017

In het voorjaar was het erg droog. Dit baarde de graanboeren in het Noordwesten van Europa zorgen. Er viel net op tijd regen, maar nieuwe droge en warme periodes volgden snel. Dit heeft gevolgen voor de oogst van 2017. Volgens Koopmans Meel zijn de verwachtingen voor de eiwitgehaltes goed, maar kunnen de hectolitergewichten wel eens achter blijven....

Geen aanwijzingen voor wereldwijd stijgende vleesconsumptie

Geen aanwijzingen voor wereldwijd stijgende vleesconsumptie

De redenering is simpel: de groeiende bevolking van de Derde Wereld neemt het Westers voedselpatroon over; daardoor stijgt de vleesconsumptie en daarmee de prijs van graan. Volgens Vilt is dat "boerenbedrog". Experts van de FAO en de OESO, schrijft de Belgische site, constateren dat de graanprijzen de afgelopen tien jaar wereldwijd maar heel licht zijn...