Voeding voor een betere kwaliteit van leven bij PDS-patiënten

Wageningen

Hoe kan voeding de kwaliteit van leven bij patiënten met Prikkelbaredarmsyndroom vergroten? Deze vraag staat centraal in een publiek-private samenwerking (PPS) die begin april is gestart. Het initiatief, met zeven internationale partners, legt een wetenschappelijke basis voor de ontwikkeling van voedingsmiddelen en supplementen die de klachten bij PDS helpen verlichten.

Prikkelbaredarmsyndroom (PDS)

Ruim één op de zeven mensen lijdt aan het Prikkelbaredarmsyndroom (PDS), met klachten als buikkramp, een opgeblazen gevoel en een afwijkende stoelgang. Er bestaat vooralsnog geen goede remedie tegen de aandoening. “Artsen schrijven patiënten vaak medicijnen voor en geven dieet- en leefstijladvies; behandelen is vooral een kwestie van uitproberen en kijken wat werkt”, zegt Nicole de Wit, darmfysioloog en als onderzoeker verbonden aan Wageningen Food & Biobased Research. “Er zijn grote verschillen tussen patiënten onderling, qua leeftijd, leefstijl en vooral ook in de symptomen die ze rapporteren. Bovendien is de precieze oorzaak van de klachten bij PDS nog onduidelijk.”

Darm, immuunsysteem en microbiota

“Patiënten geven vaak aan dat een ander eetpatroon hun klachten aanzienlijk helpt verlichten”, zegt Ben Witteman, maag-lever-darm-arts bij Ziekenhuis Gelderse Vallei en buitengewoon hoogleraar bij Wageningen University & Research. “De een kan bijvoorbeeld baat hebben bij een vezelrijk dieet met veel groente, fruit en volkoren producten, terwijl de ander zich pas beter voelt als hij/zij overschakelt op glutenvrij brood.”

Onderzoek naar voedingsmiddelen

Binnen de PPS wordt onderzocht welke (combinaties van) voedingsmiddelen het meest effectief zijn, en voor welke groepen PDS-patiënten. Ook wordt gekeken hoe ze ingrijpen op de darm, het immuunsysteem en de microbiota in de darm. De meest kansrijke voedingscomponenten worden getest in een klinische studie met PDS-patiënten. De partners van de PPS willen over vier jaar een prototype van een supplement of voedingsmiddel gereed hebben dat de kwaliteit van leven bij PDS-patiënten substantieel verbetert.

Extra partners gezocht

De PPS telt zeven partners: Wageningen University & Research, Winclove Probiotics, Bioibérica, Ingredia, Jiangsu wecare-bio technology, Roquette Group en Ingredion Incorporated. De PPS is een meerjarige publiek-private samenwerking, met cofinanciering vanuit de Topsector Agri&Food. Het programma loopt tot en met 2020. Er is nog ruimte voor twee industriële partners met aanvullende kennis, expertise en voedingscomponenten om te onderzoeken.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Voedingsmiddelenindustrie in de media | Week 12-2023

Voedingsmiddelenindustrie in de media | Week 12-2023

Consumenten kiezen vaker voor een huismerk, ontwikkelingen in de biotechnologie,’s werelds eerste bananenfabriek en een hogere sojaoogst. Wat lazen we afgelopen week? Een greep uit de media.

Voedingsindustrie in de media | Week 11-2023

Voedingsindustrie in de media | Week 11-2023

Groene transitie binnen de voedingsmiddelenindustrie, onderzoek naar risico’s van ‘nieuwe’ plantaardige voeding en het voedselsysteem kan met 1 graad bijdragen aan de opwarming van de aarde. Wat lazen we afgelopen week? Een greep uit de media.

Eén ecolabel voor duurzaamheid voedingsmiddelen

Eén ecolabel voor duurzaamheid voedingsmiddelen

In Den Haag vond op 16 februari de eerste internationale conferentie plaats over de ontwikkeling van één Europees ecolabel voor duurzaamheid van voeding. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Wageningen University & Research (WUR) nemen alvast de eerste stappen.