Voeding in de prijzen bij ASN Bank Wereldprijs

17 november 2020 Michelle Wijma

Beeld: Rodrigo Flores via Unsplash

Bij de online uitreiking van de ASN Bank Wereldprijs 2020 gingen de tweede prijs en de publieksprijs naar voedingsbedrijven, namelijk Kumasi Drinks en FALAFVAL.

Kumasi Drinks uit Zutphen werd tweede van de zes finalisten en won € 15.000. De start-up produceert sappen en soda's van het vruchtvlees van cacaovruchten. Cacaoboeren, die gemiddeld erg weinig inkomen hebben, kunnen op die manier meer verdienen, omdat ze het sap dat vrijkomt bij het openbreken van de vruchten kunnen gebruiken voor een product. Kumasi Drinks is opgezet door Lars Gierveld, Linda Klunder en Rogier Power.

De Publieksprijs ging naar start-up FALAFVAL, die een kwart van de 7.000 stemmen binnensleepte. Het bedrijf, opgericht door Ayuk Bakia en Scifo Minnaard, krijgt € 5.000. FALAFVAL koopt bij lokale producenten, zoals boeren en telers, groente-reststromen op die anders in de prullenbak eindigen. Hier maakt het bedrijf vervolgens falafel van.

De grote winnaar was de Delftse start-up DeWarmte. Met hun innovatie kun je met restwarmte van afvalwater je huis verwarmen.

De ASN Bank Wereldprijs wordt sinds 2008 jaarlijks uitgereikt en heeft als doel startende ondernemers te ondersteunen en samen met hen de samenleving te verduurzamen.

Altijd op de hoogte blijven?