Voeding in Nederland bijna goedkoopste Europa

AMSTERDAM - Levensmiddelen zijn in Nederland bijna het goedkoopste van Europa. Dat blijkt uit de Sector Update Supermarkten van ABN-Amro.

Van de 16 onderzochte landen is voeding alleen in Polen en in Turkije goedkoper. Spanje heeft een vergelijkbaar prijsniveau. Overigens zijn landen als Bulgarije en Roemenië niet in het onderzoek meegenomen.

Levensmiddelen zijn het duurste in Zwitserland. Bij een indexcijfer van 100 voor het gemiddelde van de 27 EU-landen, komt het land in de Alpen uit op bijna 160. Denemarken staat op bijna 140.

Grondstofprijzen

Volgens ABN-Amro is het prijsniveau in de Nederlandse supermarkten tussen 2003 en 2006 flink gedaald en is de prijsgroei daarna niet meer boven de inflatie uitgekomen. Uitzondering was 2008, toen de prijzen met 5,1 procent stegen, veel meer dan het langetermijngemiddelde van 1,8 procent per jaar.

Volgens de bank was dat het gevolg van de forse voedselprijsstijgingen op de wereldmarkt die gedeeltelijk werden doorberekend aan de consument. "Na de piek in de voedselprijzen bleven de prijzen relatief hoog ten opzichte van 2007. Supermarkten hebben mogelijk de hogere prijzen gebruikt om hun marges weer iets op peil te krijgen, waarna in 2010 weer een kleine correctie plaatsvond  onder invloed van intensiverende prijsconcurrentie."

ABN-Amro verwacht voor het laatste kwartaal van 2012 een stijging van consumentenprijzen, als gevolg van de gestegen prijzen van grondstoffen. Door de concurrentie tussen  de supermarktketens zal de prijsstijging echter beperkt zijn.

Lees ook: