'Voedingsadvies moet meer op maat'

10 maart 2011

WAGENINGEN - "Nutrigenomics moet uitgroeien tot nutritional science 2.0. We zijn allemaal verschillend en reageren allemaal anders op gezonde voedingscomponenten. Daarom moeten we toe naar individuele adviezen."

Dat stelde hoogleraar Nutrigenomics Michael Müller van de Wageningen University (foto) tijdens het symposium Food for Health van de Dies Natalis van de WUR.

Volgens hem voldoen algemene voedingsadviezen niet meer. Uit diverse interventiestudies onder mensen blijkt dat er diverse individuele effecten zijn. "Kijk alleen maar naar de wisselende effecten van vetzuren. Dan kom je niet verder met één claim voor één specifiek component."

Op basis van genen
Hij pleit dan ook voor voedingsadviezen op basis van de genetische samenstelling van mensen. "We hebben diverse studies en databases hoe voedingscomponenten werken en leiden tot aanpassingen in de cellen van mensen, dus we kunnen ermee aan de slag."

Dit zal overigens geen gemakkelijke oplossing zijn. "Er zijn geen magic bullits en er is ook niet één doel. Er zal ook niet één oplossing van één expert zijn. Het gaat om multidisciplinaire en maatwerkoplossingen. Samenwerken is hierbij noodzakelijk."

Leren van diervoeding
Zo kan nog veel geleerd worden van onderzoeken naar maatwerk in diervoeding, bijvoorbeeld op het gebied van verzadiging. Wouter Hendriks hoogleraar Diervoeding aan de Wageningen University stelde dat productiedieren nooit obees zijn en dat voeding op maat voor deze dieren heel belangrijk is.

Bij huis- en gezelschapsdieren spelen overigens dezelfde (overgewichts)problemen als bij mensen, alleen loopt die trend 3 tot 5 jaar achterop.

Diverse tools
Volgens Hendriks zijn er diverse tools rond diëten, ingrediënten, supplementen, probiotica, prebiotica en additieven. "Maatwerk in voeding bij productiedieren is niet alleen efficiënter voor de productie, het leidt ook tot een betere gezondheid en hoger welzijn van het dier. Bovendien is het duurzaam: wat niet onnodig het dier in gaat, komt ook niet in het milieu terecht."

Als Wageningen erin slaagt de beide vakgebieden te laten leren van elkaar, en dus voedingsonderzoeken voor mensen en dieren te kunnen combineren, biedt dat unieke mogelijkheden voor de toekomst, vinden beide hoogleraren.

Een artikel over het symposium is te lezen in EVMI 3 van 19 april 2011
Inhoud

Lees ook:
Gezond eten niet alleen individuele keuze (10 maart 2011)

'Geleervezels verzadigen het best' (10 maart 2011)

Voedingscentrum actualiseert richtlijnen (2 maart 2011)

Biomarkers voor leverziekte bij overgewicht (12 oktober 2010)

Genen bepalen of gezonde voeding werkt (25 juni 2010)

Genen bacteriën laten probiotica werken (24 juni 2010)

TIFN bewijst hoe probiotica afweer activeren (4 februari 2009)

'Nutrigenomics-product pas in 2016' (16 juni 2008)

Weinig vertrouwen in nutrigenomics (1 februari 2007)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over genen en voeding

Altijd op de hoogte blijven?