Voedingsapp vanaf eind januari gelanceerd

voedings-app

De voedingsapp die het Voedingscentrum in opdracht van minister Schippers van Volksgezondheid gaat maken, wordt vanaf eind januari in 3 stappen gelanceerd. De app die in de plaats komt van het Vinkje, moet voor de individuele consument meer toegespitste informatie geven dan het Vinkje.

De app laat bijvoorbeeld de ingrediënten, voedingswaarde en allergenen van het product zien en geeft aan of het binnen de Schijf van Vijf past. Dat meldt het Voedingscentrum.

Steeds verder uitgebreid

De app wordt steeds iets verder uitgebreid. De eerste versie van de app, die eind januari 2017 verschijnt, start met zo’n 20.000 artikelen. In de tweede versie worden de keuzemogelijkheden uitgebreid. Ook zullen er dan meer producten in de app staan.

Gezondere alternatieven

Voor de laatste versie, die eind 2017 wordt gelanceerd, is het streven dat alle producten die in supermarkten verkocht worden (150.000 producten) in de app staan. In deze laatste fase zal de app ook gezondere alternatieven voor de gescande producten kunnen aanbieden. Zo kunnen meerdere producten worden vergeleken.

Medewerking gevraagd

Voor een goede werking van de app vraagt het Voedingscentrum de medewerking van fabrikanten en retailers. De organisatie heeft toestemming nodig om de data te kunnen gebruiken in de app.

Het Voedingscentrum geeft ook aan dat een gezondheidsbevorderend logo (zoals het Vinkje bedoeld was) naast de app kan helpen om de gezonde keuze makkelijker te maken. De minister laat nog onderzoeken of het gebruik van een logo wellicht iets kan toevoegen naast de app.

Lees ook:

Lees ook
Brancheorganisatie vleessector vindt Week Zonder Vlees te commercieel

Brancheorganisatie vleessector vindt Week Zonder Vlees te commercieel

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) haalt aan dat er nogal wat commerciële partijen bij de Nationale Week Zonder Vlees betrokken zijn, en dat daarom het “maatschappelijk & duurzaam profiel” wordt overschaduwd door marketingdoeleinden van de producenten. Een hoop commerciële partijen zijn betrokken bij de Week...

BEUC aan Europese Commissie: bescherm consumenten tegen acrylamide

BEUC aan Europese Commissie: bescherm consumenten tegen acrylamide

Tien consumentenorganisaties, waaronder de Nederlandse Consumentenbond, hebben onderzocht hoeveel acrylamide er in ons eten zit. Te veel, concluderen ze. De overkoepelende consumentenorganisatie BEUC adviseert bindende maxima en meer duidelijkheid naar consumenten. In de herfst van 2018 hebben tien consumentenorganisaties, verspreid over Europa, producten...

Darmbacterie ontdekt die onverteerbare vezels helpt verteren

Darmbacterie ontdekt die onverteerbare vezels helpt verteren

Nieuw-Zeelandse wetenschappers ontdekten de eerste darmbacterie die zich gespecialiseerd heeft in het afbreken van de onverteerbare voedingsvezel pectine. Het onderzoek is gepubliceerd in het gerenommeerde ISME Journal van Nature. Vezels spelen een belangrijke rol in onze spijsvertering, maar veel plantenvezels zijn moeilijk verteerbaar....