Voedingsapp vanaf eind januari gelanceerd

De voedingsapp die het Voedingscentrum in opdracht van minister Schippers van Volksgezondheid gaat maken, wordt vanaf eind januari in 3 stappen gelanceerd. De app die in de plaats komt van het Vinkje, moet voor de individuele consument meer toegespitste informatie geven dan het Vinkje.

De app laat bijvoorbeeld de ingrediënten, voedingswaarde en allergenen van het product zien en geeft aan of het binnen de Schijf van Vijf past. Dat meldt het Voedingscentrum.

Steeds verder uitgebreid

De app wordt steeds iets verder uitgebreid. De eerste versie van de app, die eind januari 2017 verschijnt, start met zo’n 20.000 artikelen. In de tweede versie worden de keuzemogelijkheden uitgebreid. Ook zullen er dan meer producten in de app staan.

Gezondere alternatieven

Voor de laatste versie, die eind 2017 wordt gelanceerd, is het streven dat alle producten die in supermarkten verkocht worden (150.000 producten) in de app staan. In deze laatste fase zal de app ook gezondere alternatieven voor de gescande producten kunnen aanbieden. Zo kunnen meerdere producten worden vergeleken.

Medewerking gevraagd

Voor een goede werking van de app vraagt het Voedingscentrum de medewerking van fabrikanten en retailers. De organisatie heeft toestemming nodig om de data te kunnen gebruiken in de app.

Het Voedingscentrum geeft ook aan dat een gezondheidsbevorderend logo (zoals het Vinkje bedoeld was) naast de app kan helpen om de gezonde keuze makkelijker te maken. De minister laat nog onderzoeken of het gebruik van een logo wellicht iets kan toevoegen naast de app.

Lees ook:

Lees ook
Suiker schaadt mogelijk kinderbrein

Suiker schaadt mogelijk kinderbrein

Het (overmatig) consumeren van suiker lijkt de ontwikkeling van een kinderbrein negatief te beïnvloeden, zo toont nieuw onderzoek aan.

Snel groeiend SMK ziet verlies als kosten die voor de baat gaan

Snel groeiend SMK ziet verlies als kosten die voor de baat gaan

Stichting MilieuKeur (SMK) groeide flink in aantallen deelnemers aan zijn standaards. Dat resulteerde niettemin in een exploitatieverlies van €113.000. Dat blijkt uit het jaarverslag waarmee de organisatie woensdag naar buiten kwam.

Goed eten voor een goed microbioom

Goed eten voor een goed microbioom

Het eten en drinken van veel fastfood, alcohol en suiker leidt eerder tot ontstekingen in het lichaam. Een groenterijk dieet heeft juist het tegenovergestelde effect, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG.