Voedingscentrum: Nederlanders passen eetgewoonten niet aan tijdens coronacrisis

11 mei 2020
Infographic Voedingscentrum

Vanwege de coronamaatregelen zitten veel Nederlanders thuis. Heeft dit gevolgen voor het eetpatroon? Het Voedingscentrum liet daarom een onderzoek uitvoeren. Hieruit blijkt dat er slechts kleine veranderingen zijn in het koop-, kook- en eetgedrag.

In totaal deden 1.030 Nederlanders van 18 jaar en ouder mee aan het onderzoek. Het merendeel (83 procent) geeft aan dat zij niet anders zijn gaan eten nadat de coronamaatregelen van kracht werden. Zij eten evenveel als normaal en merken geen verschil bij het kiezen voor gezond eten. Een groot deel (70 procent) is daarnaast niet op andere momenten gaan eten of vaker gaan eten (73 procent).

Roel Hermans, expert voeding en gedrag bij het Voedingscentrum: “Dat mensen aangeven weinig veranderd te hebben in hun gedrag verbaast ons niet. Eetgedrag is gedrag dat aangeleerd en ingesleten is door de jaren heen. Ondanks alle maatregelen gaat het gewone leven door en mensen houden dan ook graag vast aan hun gewoonten.”

Kleine veranderingen

Het onderzoek laat een aantal kleine veranderingen zien. 1 op de 10 Nederlanders geeft aan gezonder te zijn gaan eten nadat de coronamaatregelen van kracht werden. Redenen zijn onder andere: meer tijd om gezond te koken, bewust met gezonde voeding bezig zijn en de behoefte om de weerstand te vergroten. Ook geeft een deel aan minder ongezonde verleidingen te ervaren door anderen (bijvoorbeeld geen koekje bij de koffie) of doordat ze niet meer uit eten gaan.

Een derde van de deelnemers geeft aan meer op het gewicht te zijn gaan letten en 5 procent geeft aan actief aan de slag te zijn gegaan met afvallen. Daarnaast zegt 1 op de 5 mensen minder alcohol te drinken dan voor de coronamaatregelen. Bij studenten zegt maar liefst 65 procent minder alcohol te zijn gaan drinken.

Betere hygiëne

Uit het onderzoek blijkt ook dat mensen bewuster bezig zijn met hygiëne in de keuken. Het merendeel van de deelnemers is vaker en/of beter de handen gaan wassen voor het koken (70 procent)) en eten (65 procent)). Bijna de helft van de mensen geeft aan dat zij vaker en/of beter hun groente of fruit wassen voor het koken of eten. Vooral 65-plussers zijn beter op de hygiëne gaan letten tijdens het koken de afgelopen weken.

Het Voedingscentrum hoopt dat deze positieve veranderingen doorzetten na de crisis. Hermans: “Dat zou veel winst betekenen. Meer hygiëne kan leiden tot minder voedselinfecties bijvoorbeeld.” En ook op het gebied van gezondheid ziet hij kansen. “Houd het gezonder eten en minder alcohol drinken vast: het is gezondheidswinst als je nieuw aangeleerde gewoonten kunt volhouden en een blijvende verandering in je eetgedrag kunt maken.”

Ongezonder eten

Er is ook een kleine groep die in deze bijzondere situatie ongezonder is gaan eten (7 procent). Redenen hiervoor zijn onder andere meer ongezonde eetverleidingen in huis, meer ontspanningsmogelijkheden en verveling. Een vijfde van de deelnemers zegt meer te zijn gaan snacken en snoepen, en 11 procent geeft aan meer alcohol te zijn gaan drinken.

“Deze bevindingen zullen vast óók herkenbaar zijn voor sommige mensen” geeft Hermans aan, “ook je eigen thuisomgeving kan prikkelen om ongezond te eten of alcohol te drinken. Als je bijvoorbeeld veel snoep en snacks in huis hebt, is de kans ook groter dat je er van gaat eten.”

 

Altijd op de hoogte blijven?