Voedingscentrum: nog steeds veel suiker in pakjes drinken

suikerklontjes

In pakjes sap, vruchtendrank en frisdrank voor kinderen zit nog steeds te veel suiker. Dat concludeert het Voedingscentrum na een steekproef. Fabrikanten hebben wel stappen gezet om het gehalte te verlagen, maar veel pakjes drinken (200 ml) bevatten nog zo’n 3 tot 5 suikerklontjes.

Suikergehalte

Het Voedingscentrum analyseerde vorig jaar het suikergehalte in pakjes drinken en maakte verschillende foto’s van pakjes drinken met de hoeveelheid suikerklontjes ernaast. Dit jaar deed het centrum hetzelfde. Het voedingscentrum analyseerde 45 pakjes drinken van uiteenlopende merken.

In meer dan twee derde van de pakjes niets was niets veranderd aan het suikergehalte. In zes pakjes was het suikergehalte verlaagd met maximaal één klontje suiker en is zes andere pakjes met meer dan twee klontjes. In twee pakjes zat meer suiker.

Misleidende verpakking

Ook constateerde het voedingscentrum dat er op de verpakkingen vaak fruit is afgebeeld. Hierdoor kunnen ouders denken dat deze pakjes gezond zijn. Termen op de verpakking zoals ‘zonder toegevoegd suiker’, ‘natuurlijk’ of ‘puur sap’ versterken dit idee. Voor kinderen is het uiterlijk van de pakjes aantrekkelijk, soms vanwege de vrolijke kinderfiguurtjes.

Check zelf het etiket

Het voedingscentrum adviseert om op het etiket te checken hoeveel suiker er in zit. Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum geeft een rekenvoorbeeld: “Als ouders 1 pakje per week minder meegeven naar school dan krijgt een kind 160 suikerklontjes per jaar minder binnen.”

Lees ook:

   
Lees ook
Avantium en AmBev sluiten afnameovereenkomst voor PEF voor frisdrankflessen

Avantium en AmBev sluiten afnameovereenkomst voor PEF voor frisdrankflessen

Avantium, technologiebedrijf in hernieuwbare chemie, heeft een afnameovereenkomst getekend met het Braziliaanse brouwerijbedrijf AmBev. AmBev gaat PEF (polyethyleen furanoaat) van Avantium gebruiken om flessen te maken voor frisdranken.

Plastic handgrepen multiverpakkingen frisdrank verdwijnen

Plastic handgrepen multiverpakkingen frisdrank verdwijnen

De plastic handgrepen van multiverpakkingen frisdrank en water in de supermarkt gaan verdwijnen. Albert Heijn, Jumbo, Coca-Cola in Nederland, en Vrumona hebben besloten om hier mee te stoppen.

Foodwatch roept voor de vierde keer Suikermaxdag uit

Foodwatch roept voor de vierde keer Suikermaxdag uit

Kinderen krijgen te veel suiker binnen. Ze eten dagelijks twee keer de geadviseerde hoeveelheid. Foodwatch vraagt aandacht voor de overconsumptie van suiker met de Suikermaxdag. Zaterdag 9 juli bereikten Nederlandse kinderen tussen de 4 en 8 jaar oud hun suikerlimiet voor een heel jaar.