Voedingsindustrie in de media | Week 11-2023

17 maart 2023 Charlotte Kwakkelstein Dan Gold/Unsplash

Groene transitie binnen de voedingsmiddelenindustrie, onderzoek naar risico’s van ‘nieuwe’ plantaardige voeding en het voedselsysteem kan met 1 graad bijdragen aan de opwarming van de aarde. Wat lazen we afgelopen week? Een greep uit de media.

Amerikaanse wetenschappers stellen in een publicatie van Nature Climate Change dat het tijd is voor een volgende fase gericht op groene transitie binnen de voedingsmiddelenindustrie en veranderingen in consumentengedrag. “Er is al vooruitgang geboekt, maar individuen, de samenleving, bedrijven en regeringen moeten blijven samenwerken om verdere verandering te bevorderen.”

De Nederlandse economie is veerkrachtig en dat blijkt uit de cijfers. De economie is momenteel 6 procent groter dan voor de corona- en energiecrisis. De verschillen tussen de sectoren zijn daarentegen wel groot. Rabobank kijkt verder naar hoe de economie had kunnen zijn zonder de coronacrisis en de daaropvolgende energiecrisis.

“Een consortium van bedrijven en onderzoeksinstelling gaat de risico’s van ‘nieuwe’ plantaardige voeding onderzoeken”, meldt FoodBusiness. “Tot de groep behoren onder meer WUR, NIZO food research, Arla, FrieslandCampina en Cosun. De nieuwe producten komen snel op, maar hun veiligheid is niet altijd gegarandeerd.”

Scientias sprak met onderzoeker Catherine Ivanovich van Columbia University over de opwarming van de aarde door de voedselproductie. Het voedselsysteem kan met 1 graad bijdragen aan de opwarming van de aarde aan het eind van deze eeuw. “In dit scenario hebben we berekend wat de wereldwijde gemiddelde temperatuur op aarde zou zijn als iedereen doorgaat met voedsel produceren en eten zoals we dat nu doen”, vertelt Catharine.

Het Collectief Natuurlijk Eten en Drinken gaat inkopen bij telers die biodiversiteit stimuleren, meldt Groenten&Fruit. Zestien bedrijven, instellingen en overheden hebben zich verenigd als inkoperscollectief van duurzaam voedsel. Het doel is om natuurlijke landbouw het nieuwe normaal te maken.

Uit cijfers van het statistiekbureau CBS blijkt dat in februari de consument 18,4 procent meer kwijt was aan levensmiddelen in de winkel in vergelijking met een jaar eerder, meldt RTL Nieuws. Voedingsmiddelen en kleding leverden in februari een bijdrage aan de inflatie van in totaal 8 procent. Dit heeft te maken met verschillende factoren.

“Een verandering van onze stedelijke consumptie- en productiepatronen kan leiden tot verandering op grotere schaal”, schrijven onderzoekers Jannes Willems, Ciska Ulug en Ying-Tzu Lin in het Parool. “De gebreken in het huidige, industriële systeem zijn bekend: het is niet duurzaam, we weten niet meer waar ons voedsel vandaan komt en eten verliest zijn sociale betekenis.” Het Amsterdamse voedselsysteem is volgens hen in drie stappen te verduurzamen.

“Het is Vivianiet, een natuurlijk voorkomend multimineraal dat ijzer, maar ook mangaan, magnesium en calcium bevat”, vertelt Neshat Moslehi aan Universiteit Utrecht. Ze heeft deeltjes ontwikkeld die mogelijk gebruikt kunnen worden om voeding met ijzer te verrijken. IJzertekort is een wereldwijd groot gezondheidsprobleem. De nieuwe uitvinding kan hierin verandering brengen.

Volgens de vereniging van biologische boeren en tuinders Biohuis liggen de biologische producten voor een te hoge prijs in de schappen, meldt het Nederlands Dagblad. Supermarkten bepalen de winst op producten door een bepaald percentage te berekenen over het bedrag waarvoor ze artikelen inkopen. Supermarkten kunnen volgens de belangenbehartiger meer biologische producten voor een lagere prijs verkopen als winkels hun winst op deze producten in eurocenten bepalen.

 “Onrust over de graandeal zorgt wederom voor hogere tarweprijzen”, meldt FoodBusiness. “Soja keldert door een lagere olieprijs en sterke oogsten. Factoren die ook de suikerprijs laag houden. Dit is de Markt Starter van 6 maart 2023.”

Altijd op de hoogte blijven?