De voedingsindustrie ruikt kansen door het nieuwe vetverhaal

23 juli 2018

Vet is terug, weten we al een tijdje. Omdat de consument het ook weet, gaat een wereld van nieuwe mogelijkheden open voor fabrikanten en de handel. FoodNavigator, de Engelstalige vaksite voor nieuws uit de voedingsindustrie, organiseerde afgelopen maand een webinar met de veelzeggende titel: Chewing the fat: Need help navigating the healthy fats minefield? Vet is inmiddels alweer een gezondheidstrend.

Door Huib Stam - Foodlog

Het webinar maakte deel uit van een speciale editie van de Amerikaanse uitgave van FoodNavigator over gezonde vetten.

Volle zuivel goed tegen diabetes

In een reeks artikelen onderzocht het blad hoe consumenten inmiddels tegen vet aankijken. Het begint langzaam door te dringen dat verzadigd, dierlijk vet niet zo slecht is als decennia lang werd beweerd. Het verhaal over vet in voeding is een stuk genuanceerder geworden. De consumptie van volle zuivel blijkt zelfs gunstig tegen de ontwikkeling van diabetes. Cholesterol en verzadigd vet uit voeding hebben weinig invloed op het cholesterolgehalte in het lichaam en daarmee amper op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Kokosvet, dat bijna puur verzadigd is, is een hype die voortduurt, onderdeel van het ketogene dieet, ook heel hip.

Om kort te gaan: sommige vetten zijn gezond, andere neutraal en een enkele (transvet) echt slecht. Een mijnenveld, inderdaad.

Vet is een blijvertje

Het dossier van Foodnavigator bestrijkt de hele discussie over vet, maar vooral interessant om te lezen is hoe creatief producenten inspelen op de nieuwe trend. Het is ineens vet voor en vet na. "Een leefstijl met vet in je dieet is een blijvertje," zegt de CEO van CoreFX, een bedrijf dat droge vetstoffen uit zuivel levert. "We zijn sterk verbonden met de beweging van het keto-dieet," zegt de baas van een bedrijf dat pasta van macademianoten maakt. "Hou je niet in," zegt een vertegenwoordiger van de eierhandel. Want ook eieren zijn gezond en dat beetje cholesterol doet niemand kwaad.

Ayurvedisch medicijn

Wat is de trend in het olie- en vetschap in de winkel? Daar heeft de Amerikaanse firma Carrington het antwoord op. Ze produceren ghee, geklaarde boter uit de Indiase keuken. Dat zit vol verzadigd botervet, maar wordt ook al eeuwen gebruikt als Ayurvedisch medicijn. "It’s really trending nice for us," zegt chief growth officer Debbie Shandel van Carrington. Het bedrijf heeft ook een lijn speciale olietjes, met vlasolie, chiaolie en chia-vlasolie. Verder vloeibare kokosolie (geen geknoei meer met zo’n pot hard spul) en de gewilde pompoenzaadolie. Overigens kun je ook ghee van Nederlandse bodem kopen; die is zo goed dat het spul wordt geëxporteerd naar Japan.

Calorieën / gram

Voedingsprofessor Marion Nestle, die doorgaans zeer kritisch is over nieuwerwetsigheden en hypes uit de voedingsindustrie, vermeldt het vetdossier van FoodNavigator op haar blog Foodpolitics met instemming. Ze erkent dat de kijk op vet terecht veranderd is. Vetten hebben verschillende eigenschappen en dat is ingewikkeld. "Eén eigenschap is niet ingewikkeld: vet heeft 9 calorieën/gram vergeleken met 4 voor eiwitten en koolhydraten. Van veel vet eten word je ook dik."

Altijd op de hoogte blijven?