Voedingslabel Nutri-Score doorgevoerd in België

Nutriscore

Terwijl er in Nederland nog geen eenduidig voedselkeuzelogo is doorgevoerd, start in België een overheidscampagne voor de invoering van het Nutri-Scoresysteem. Deze campagne moet het label promoten bij de consumenten.

De Belgische minister van Volksgezondheid Maggie de Block voerde vorige zomer de Nutri-Score in, maar zojuist is er een Koninklijk Besluit gepubliceerd om het initiatief te ondersteunen. Het officiële advies vanuit het ministerie is voor producenten volledig vrijblijvend. Zij mogen zelf bepalen of ze het Nutri-Scorelabel omarmen of niet.

Fevia, de Belgische federatie van de voedingsindustrie, geeft aan dat de invoering vrijwillig moet blijven: ‘We kunnen van bedrijven die meertalige verpakkingen in verschillende landen commercialiseren toch moeilijk eisen dat ze voor elk van die markten een verschillend systeem op het etiket plaatsen’, aldus de CEO van Fevia.

Campagne

Door middel van een campagne die vandaag is gestart, hoopt de Block dat meer producenten kiezen voor de Nutri-Score. Volgens haar is dit namelijk het eenvoudigste en doeltreffendste middel om de consumenten helpen kiezen voor gezonde producten. Het ministerie van Volksgezondheid heeft verschillende middelen ontwikkeld om de Nutri-Score te presenteren aan het publiek. Er zijn onder andere twee televisiespotjes en een informatiefolder om de bekendheid te ondersteunen. Deze zijn te vinden op de website van het ministerie.

Nutri-Score systeem

Het Nutri-Scoresysteem bestaat uit een 5-kleurenschaal met 5 letters van A tot E. Deze geven aan of de voedingsmiddelen de voorkeur verdienen of de consumptie ervan beperkt moet worden. Uit een onderzoek in Franse supermarktketen Leclerc bleek dat de Nutri-Score er voor zorgt dat consumenten gezondere producten in hun winkelkarretje stoppen.

Nederland

In Nederland moet volgens het Nationaal Preventieakkoord in 2020 een nieuw, breed gedragen, voedselkeuzelogo zijn. Staatssecretaris Blokhuis gaf in februari aan dat hij voor het einde van dit jaar een keuze wil maken voor een nieuw voedselkeuzelogo.

Lees ook
Consumentenbond: consumenten willen Nutri-Score

Consumentenbond: consumenten willen Nutri-Score

Het Voedingscentrum vindt dat de Consumentenbond, supermarkten en fabrikanten even moeten dimmen met hun enthousiasme over het Franse voedselkeuzelogo Nutri-Score. Dat weerhoudt de Consumentenbond er niet van vandaag opnieuw duidelijk te maken dat er maar één goed voedselkeuzelogo is, Nutri-Score dus. De Bond schrijft in een...

Duitse regering kiest voor Nutri-Score

Duitse regering kiest voor Nutri-Score

Duitsland kiest voor het voedselkeuzelogo Nutri-Score. Dat maakte de Duitse minister voor Voeding en Landbouw, Julia Klöckner, deze week bekend. Bij de keuze voor een voedselkeuzelogo is de Duitse regering niet over één nacht ijs gegaan. In opdracht van het ministerie heeft het Max Rubner-Institut eerst verschillende modellen...

Nutri-Score van nul tot nu

Nutri-Score van nul tot nu

De discussie rondom de invoering van een nieuwe voedselkeuzelogo is nog volop aan de gang, maar Nutri-Score lijkt vooralsnog de meest prominente optie. Eind dit jaar wordt in Nederland de knoop doorgehakt, tijd dus om eens goed naar Nutri-Score te kijken en de zin en onzin in de discussie van elkaar te scheiden. Nutri-Score, ook wel het vijfkleurenlabel...