Voedingsmiddelenindustrie in de media | Week 10-2023

11 maart 2023 Charlotte Kwakkelstein Pixabay

Frankrijk neemt maatregelen tegen stijging voedselprijzen, de toekomst van algen in voeding en Louise Fresco over het stikstofprobleem. Wat lazen we afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

KRO-NCRV legt het verschil uit tussen vruchtenconcentraat en vruchtensap uit concentraat. Ze lijken op elkaar en toch zijn deze twee niet hetzelfde. Daarnaast leggen ze ook uit wat een gedeïoniseerd concentraat is en onder welke schuilnamen deze term omschreven staat op een etiket.

“De Franse regering heeft een deal gesloten met grote retailers om de stijging van de voedselprijzen tegen te gaan. Volgens minister van Financiën Bruno Le Maire zijn de afspraken bedoeld om huishoudens te helpen met de gevolgen van de stijgende inflatie”, meldt BNR. “Het gaat om een campagne van drie maanden, waarbij een aantal specifieke producten zo veel mogelijk in prijs wordt verlaagd.” Toch blijven sommige kritisch over het plan.

De Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel is deze week. Het is bedoeld om een flexitarisch eetpatroon te promoten en zuivel af te wisselen met plantaardige alternatieven. De bewustwording onder consumenten wordt steeds groter over het belang van een meer plantaardig dieet en bedrijven moeten daarin meegaan. Justin Sarijoen deelt met Duurzaam Ondernemen drie methodes voor foodbedrijven om plantaardige consumptie te stimuleren.

 “De algenkweek is de laatste vijf jaar volwassen geworden”, vertelt Maria Barbose, hoogleraar Bioprocestechnologie, aan Resource. In het AlgaeParc in Wageningen stroomt door een netwerk aan buizen het groene goud: algen. Ze vormen een nuttige toevoeging aan ons dieet omdat ze rijk aan vetten en eiwitten zijn. Resource sprak met Barbose over de toekomst van algen.

 De Levensmiddelenkrant spreekt Wim Kannegieter, directeur van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NBC), over de nieuwe kansen van brood door eiwittransitie. “Ik ben er heilig van overtuigd dat we over 20 jaar meer brood eten. Doordat we minder dierlijk eiwit gaan eten, wordt brood een belangrijke bron voor proteïne”, zegt Kannegieter.

De afgelopen maand zijn de grondstofprijzen voor belangrijke voedselproducten weer wat gedaald op de wereldmarkt, meldt RTL Nieuws. De prijzen in februari zijn met 0,6 procent gedaald ten opzichte van een maand daarvoor. Toch is van de daling nog maar weinig te merken in de supermarkten. Dat kan meerdere oorzaken hebben.

Louise Fresco, bioloog, ecoloog en landbouwkundige, was te gast in het tv-programma De Afspraak. Ze sprak over het stikstofprobleem. “Dat hele stikstofprobleem hebben we onszelf natuurlijk aangedaan”, zei Fresco. “Wij hebben besloten dat droge gebieden kwetsbare gebieden zijn omdat daar een aantal soorten last hebben van stikstof. Dus betekent bij ons instandhouding dat we die stikstof niet willen hebben. Het is eigenlijk een politieke keuze over een ecologisch proces.”

“Ik heb zelf een passie voor koken en doe daarom ook de boodschappen voor thuis. Ik zag het aanbod plantaardige vleesvervangers groeien. Maar het aanbod van plantaardige ‘vis’ groeide niet. Daar wilde ik iets mee”, vertelt Simon Visscher aan Change Inc. Samen met Kramer Fish hebben ze tijdens het ontwikkelingstraject gekeken naar de structuur, gelijke voedingswaarde als vis en de smaak van de visvervangers.

“Nederlander koopt vooral goedkope vleesvervangers”, kopt Foodbusiness. Vleesvervangers hebben het momenteel niet makkelijk. In de Verenigde Staten maakt de categorie een forse dip door. In Nederland blijft de daling voor alsnog beperkt, omdat vleesvervangers regelmatig in de aanbieding zijn. Zo kunnen Nederlandse consumenten deze producten toch voor een lagere prijs inkopen.

“Rabobank verwacht op zijn vroegst in het tweede kwartaal een breder prijsherstel van de zuivelmarkt. Er is volgens de zuivelanalisten nog grote onzekerheid aan de vraagkant en de start van het nieuwe seizoen brengt ook onzekerheid met zich mee”, meldt Nieuwe Oogst. “In de belangrijkste Europese melk producerende landen verwacht de bank dat de gemiddelde melkprijs zal dalen tot zo’n 45 euro per 100 kilo melk.”

 

Altijd op de hoogte blijven?