Voedingsmiddelenindustrie in de media – week 9

2 maart 2023 Redactie Food

Tekorten aan groente en fruit, een nieuw Food Innovation Park en toestemming voor ontvet krekelpoeder in voedingsmiddelen. Wat lazen we afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

BNNVARA meldt dat de Britse supermarkten kampen met ernstige tekorten aan groente en fruit. Om te voorkomen dat klanten zonder voedsel komen te zitten gaan grote ketens een beperking leggen op hoeveel producten elke klant mee mag nemen. De tekorten worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals slecht weer en transportproblemen in Europa en Afrika.

De meerderheid van de FNV-leden wijst het eindbod van werkgevers in de zoetwaren af. De FNV gaf een negatief stemadvies vanwege het slechte eindbod en maar liefst 80% van de stemmers stemde tegen. Daarmee is het eindbod afgewezen. De FNV hoopt dat de werkgevers bereid zijn een beter voorstel te doen.

De prijs van eieren heeft een recordhoogte bereikt in België door de vogelgriep en energie- en voedingsprijzen. “De recordprijzen zijn een gevolg van schaarste op de markt. Terwijl er veel vraag is naar eieren is het aanbod onvoldoende”, meldt het Nieuwsblad

“Britse en Ierse Danone kinderproducten niet meer te vet of zoet”, kopt Foodlog. Danone maakt voortaan geen producten meer met een hoog suiker-, zout- of vetgehalte.

Geen nieuws van EVMI meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag en donderdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

“Insecten vallen in Europa onder de Novel Food-verordening. Per soort en verwerking moet toestemming gegeven worden”, schrijft RTL Nieuws. In januari is toestemming gegeven voor ontvet krekelpoeder dat verwerkt kan worden in soepen, brood en sauzen.

Hoe zet je multimediale storytelling in bij het voor het voetlicht brengen van de data van het CBS? Vijftig tweedejaars studenten van de opleiding Communication & Multimedia Design van de Zuyd Hogeschool Maastricht bogen zich in de afgelopen maanden over die vraag. Het leverde mooie producten rond het thema duurzame voeding op. Projectleider en CBS-onderzoeker Pascal Ramaeker vertelt erover op duurzaam-ondernemen.nl. 

In het Belgische Roeselare is woensdagmiddag het eerste gebouw van het nieuwe Food Innovation Park officieel geopend. In het nieuwe wetenschapspark rond voeding en gezondheid zullen bedrijven en hogeschool Vives onderzoek doen.

In Engeland willen onderzoekers de honingbij helpen door robots in te zetten, meldt RTL Nieuws. Deze moet de bijenkoningin eiwitrijke voeding brengen, waardoor ze meer eitjes gaat leggen. Dat leidt tot meer bijen die op hun beurt extra planten bestuiven.

Altijd op de hoogte blijven?