Voedingsmiddelenindustrie verwacht meer te investeren in 2020

industrie-buizen

Terwijl in de industrie als geheel sprake is van een licht dalende trend, verwacht de voedingsmiddelenindustrie komend jaar juist 17% meer te investeren dan in 2019. Dit meldt het CBS op basis van een enquête onder bedrijven.

Voor de industrie als geheel was 2019 een piekjaar wat investeringen betreft. Gemiddeld verwachtten bedrijven 44% meer te investeren dan in 2018, hoewel dat uiteindelijk neerkwam op een toename van 20%. In de voedingsmiddelensector was de investeringsgraad lager. Daar beoogden ondernemers juist 10% minder te investeren dan in 2018. Voor 2020 zijn de rollen omgedraaid. In de voedingsmiddelensector wordt een stijgende lijn voor 2020 verwacht, terwijl de industrie als geheel in 2020 juist 2% minder denkt te investeren dan in 2019.

Ondernemers in de voedings- en genotmiddelenindustrie verwachten in 2020 vooral meer te gaan investeren in uitbreiding (38 procent, ten opzichte van 29% vorig jaar). In 2019 was vervanging naar verwachting de grootste investeringspost (37 procent).

Lees ook
Prijsstijging voedingsmiddelen in 10 jaar niet zo hoog geweest

Prijsstijging voedingsmiddelen in 10 jaar niet zo hoog geweest

De prijzen van voedingsmiddelen kenden de afgelopen maanden de hoogste stijging in tien jaar, meldt het CBS. Ten opzichte van een jaar eerder waren de voedselprijzen in mei met 3,8% gestegen. Sinds halverwege 2009 waren er alleen in januari 2013 en september 2017 vergelijkbare stijgingen te zien in de prijzen van voedsel. Vooral vlees en vis werden...

Vlees werd 3,8 procent duurder vorig jaar

Vlees werd 3,8 procent duurder vorig jaar

In de winkel werd vlees in 2017 3,8% duurder. Dat is de grootste stijging sinds 2001. Pluimveevlees steeg met 5 procent het sterkst in prijs. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Door Hasna Chelhi - Foodlog In 2017 betaalde de consument 3,8 procent meer voor zijn vlees dan het jaar ervoor. Ook de prijzen bij producenten, zoals slachterijen...

Nederlandse bedrijven gebruiken steeds meer duurzame cacao

Nederlandse bedrijven gebruiken steeds meer duurzame cacao

Nederlandse cacaoverwerkende bedrijven kopen steeds meer duurzame cacao. Het aandeel steeg van 21 procent in 2014 naar 30 procent in 2016. Dat blijkt uit een enquête onder 289 cacaoverwerkers van het CBS,  in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De Nederlandse cacaoverwerkers kochten in 2016 600 miljoen kilo cacaobonen...