Meerdere voedselbanken sluiten vanwege coronacrisis

voedselbank

De voedselvoorziening voor de armste Nederlanders die afhankelijk zijn van voedselbanken, kan in de problemen komen. Steeds meer voedselbanken zijn door de maatregelen rondom het coronavirus genoodzaakt dicht te gaan, schrijft de Vereniging voor Nederlandse Voedselbanken in een brief aan de Tweede Kamer.

De 170 voedselbanken in Nederland geven elke week via 515 Uitgiftepunten voedsel aan 88.000 mensen, waarvan 33.000 kinderen jonger dan 18 jaar. Daarvoor maken de voedselbanken gebruik van vrijwilliger. Een groot deel daarvan bestaat uit ouderen die tot de risicogroep van het virus behoren. Meerdere voedselbanken en distributiecentra hebben de deuren al gesloten, vooral door het ontbreken van sleutelpersonen in de operatie (bedrijfsleiders etc.).

De consequentie van sluiting is dat de klanten van deze voedselbanken de komende periode geen eten zullen hebben. De voedselbanken vragen de Tweede Kamer om noodmaatregelen te nemen, bijvoorbeeld door waardebonnen uit te delen die hulpbehoevenden in de supermarkt kunnen gebruiken. Volgens de voedselbanken is 9 miljoen euro nodig om 13 weken te kunnen overbruggen.

Lees ook
FSIN: Foodsector in 2021 terug op niveau, forse groei verwacht in 2022

FSIN: Foodsector in 2021 terug op niveau, forse groei verwacht in 2022

De omzet van de Nederlandse foodsector is bijna terug op het niveau van voor de coronapandemie. Dat concludeert het FoodService Instituut Nederland (FSIN), het grootste kennisinstituut in de sector. Het herstel gaat véél sneller dan eerder verwacht, maar dat geldt niet voor alle segmenten.

Week Zonder Vlees duurt voor 1,5 miljoen Nederlanders het hele jaar, toch eten we thuis meer vlees

Week Zonder Vlees duurt voor 1,5 miljoen Nederlanders het hele jaar, toch eten we thuis meer vlees

Dit jaar vond de vierde editie van de Nationale Week Zonder Vlees (WZV) plaats. Er deden 1,7 miljoen Nederlanders aan mee. 1,5 miljoen deelnemers willen ook de rest van het jaar geen of minder vlees eten.

Update VanDrie Group over coronabesmettingen ESA

Update VanDrie Group over coronabesmettingen ESA

Afgelopen week kwam het nieuws naar buiten dat VanDrie Group vanaf 22 april tijdelijk de slachtwerkzaamheden van kalfsvleesverwerker ESA in Apeldoorn had stilgelegd vanwege coronabesmettingen. Op de website geeft VanDrie Group een update.