Voedselbedrijven en IBM starten blockchainnetwerk voor voedselveiligheid

Blockchain IBM

IBM startte 22 augustus met een groep bedrijven uit de voedingsmiddelenindustrie een blockchainsamenwerking om de traceerbaarheid en informatie rondom voedselveiligheid verbeteren. Blockchaintechnologie kan de tijd om correcte informatie te verzamelen terugbrengen van 7 dagen naar 60 minuten. Dit stelt voedselbedrijven in staat om besmette producten in korte tijd naar de bron te traceren en zo verspreiding van ziekten te beperken.

Traceerbaarheid

Producenten, leveranciers, verwerkers, distributeurs, detailhandelaren, regelgevers en consumenten krijgen in één keer toegang tot de beschikbare informatie over de wereldwijde herkomst en de staat van voedsel voor hun transacties. Zo kan blockchain bijvoorbeeld helpen bij de informatieverstrekking en traceerbaarheid bij recente incidenten als het eierschandaal met fipronil.

Toegang tot informatie en traceerbaarheid van voedsel blijken in de praktijk vaak lastig. Dat komt door een gebrek aan transparantie. Het kan weken duren voordat het exacte moment van besmetting wordt geïdentificeerd. Dat heeft vaak vergaande gevolgen zoals additionele ziektes, voedselverspilling en de economische gevolgen van terugroepacties. Blockchain is uitermate geschikt om deze uitdagingen aan te pakken, omdat alle transacties in een vertrouwde en beveiligde omgeving plaatsvinden.

Blockchain Platform

De voedselbedrijven waaronder Nestlé, Unilever en Walmart werken samen om de meest urgente onderdelen van de wereldwijde voedseldistributieketen waar blockchain van waarde kan zijn te identificeren. IBM start ook het IBM Blockchain Platform waarmee blockchaintechnologie toegankelijk wordt voor andere industrieën en bedrijven. IBM introduceerde eerder al oplossingen voor de groothandel in bloemen en de logistieke sector.

 
Lees ook
Nestlé lanceert energierepen met erwteneiwit

Nestlé lanceert energierepen met erwteneiwit

Nieuwe Yes! proteïnerepen bevatten eiwitten afkomstig van erwten en noten. Nestlé wil hiermee inspelen op de vraag van consumenten naar repen met plantaardige eiwitbronnen. De repen zijn vanaf augustus verkrijgbaar in Nederland.

Corona doet Unilever geen pijn

Corona doet Unilever geen pijn

De verschillende takken van Unilever houden elkaar de eerste helft van 2020 in balans met winst en verlies. Unilever maakte samen met de halfjaarcijfers bekend om het grootste deel van de theedivisie te verkopen.

Kwaliteit en voedselveiligheid voorop

Kwaliteit en voedselveiligheid voorop

In de voedingsmiddelenindustrie ligt contaminatie altijd op de loer. Om de voedselveiligheid te waarborgen zijn goede voorzorgsmaatregelen, hygiëne en controle nodig.