Voedselbedrijven en IBM starten blockchainnetwerk voor voedselveiligheid

Blockchain IBM

IBM startte 22 augustus met een groep bedrijven uit de voedingsmiddelenindustrie een blockchainsamenwerking om de traceerbaarheid en informatie rondom voedselveiligheid verbeteren. Blockchaintechnologie kan de tijd om correcte informatie te verzamelen terugbrengen van 7 dagen naar 60 minuten. Dit stelt voedselbedrijven in staat om besmette producten in korte tijd naar de bron te traceren en zo verspreiding van ziekten te beperken.

Traceerbaarheid

Producenten, leveranciers, verwerkers, distributeurs, detailhandelaren, regelgevers en consumenten krijgen in één keer toegang tot de beschikbare informatie over de wereldwijde herkomst en de staat van voedsel voor hun transacties. Zo kan blockchain bijvoorbeeld helpen bij de informatieverstrekking en traceerbaarheid bij recente incidenten als het eierschandaal met fipronil.

Toegang tot informatie en traceerbaarheid van voedsel blijken in de praktijk vaak lastig. Dat komt door een gebrek aan transparantie. Het kan weken duren voordat het exacte moment van besmetting wordt geïdentificeerd. Dat heeft vaak vergaande gevolgen zoals additionele ziektes, voedselverspilling en de economische gevolgen van terugroepacties. Blockchain is uitermate geschikt om deze uitdagingen aan te pakken, omdat alle transacties in een vertrouwde en beveiligde omgeving plaatsvinden.

Blockchain Platform

De voedselbedrijven waaronder Nestlé, Unilever en Walmart werken samen om de meest urgente onderdelen van de wereldwijde voedseldistributieketen waar blockchain van waarde kan zijn te identificeren. IBM start ook het IBM Blockchain Platform waarmee blockchaintechnologie toegankelijk wordt voor andere industrieën en bedrijven. IBM introduceerde eerder al oplossingen voor de groothandel in bloemen en de logistieke sector.

 
Lees ook
Oesters en mosselen uit Oosterschelde veilig voor consumptie

Oesters en mosselen uit Oosterschelde veilig voor consumptie

Vanwege de hoge PFAS-gehaltes in de Westerschelde besloot de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) ook metingen uit te voeren in de Oosterschelde. Hieruit blijkt dat consumenten mosselen en oesters uit de Oosterschelde veilig kunnen eten.

Hogere omzet voor Unilever door prijsverhogingen

Hogere omzet voor Unilever door prijsverhogingen

Unilever verkocht in het eerste half jaar van 2022 minder producten, maar maakte een hogere omzet vanwege prijsverhogingen. Door de prijzen van producten zelf te verhogen had Unilever weinig last van de inflatie. "Unilever heeft een half jaar neergezet dat voortbouwt op ons momentum van 2021, ondanks de uitdagingen van hoge inflatie en lagere mondiale...

NVWA: Geen ernstige overtredingen tijdens offerfeest

NVWA: Geen ernstige overtredingen tijdens offerfeest

Tijdens het Offerfeest constateerden de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie geen illegale slachterijen of ernstige overtredingen op het gebied van dierenwelzijn en voedselveiligheid. Het bleef bij paar geringe overtredingen zoals ontbrekende I&R registraties.