Voedselbedrijven en IBM starten blockchainnetwerk voor voedselveiligheid

Blockchain IBM

IBM startte 22 augustus met een groep bedrijven uit de voedingsmiddelenindustrie een blockchainsamenwerking om de traceerbaarheid en informatie rondom voedselveiligheid verbeteren. Blockchaintechnologie kan de tijd om correcte informatie te verzamelen terugbrengen van 7 dagen naar 60 minuten. Dit stelt voedselbedrijven in staat om besmette producten in korte tijd naar de bron te traceren en zo verspreiding van ziekten te beperken.

Traceerbaarheid

Producenten, leveranciers, verwerkers, distributeurs, detailhandelaren, regelgevers en consumenten krijgen in één keer toegang tot de beschikbare informatie over de wereldwijde herkomst en de staat van voedsel voor hun transacties. Zo kan blockchain bijvoorbeeld helpen bij de informatieverstrekking en traceerbaarheid bij recente incidenten als het eierschandaal met fipronil.

Toegang tot informatie en traceerbaarheid van voedsel blijken in de praktijk vaak lastig. Dat komt door een gebrek aan transparantie. Het kan weken duren voordat het exacte moment van besmetting wordt geïdentificeerd. Dat heeft vaak vergaande gevolgen zoals additionele ziektes, voedselverspilling en de economische gevolgen van terugroepacties. Blockchain is uitermate geschikt om deze uitdagingen aan te pakken, omdat alle transacties in een vertrouwde en beveiligde omgeving plaatsvinden.

Blockchain Platform

De voedselbedrijven waaronder Nestlé, Unilever en Walmart werken samen om de meest urgente onderdelen van de wereldwijde voedseldistributieketen waar blockchain van waarde kan zijn te identificeren. IBM start ook het IBM Blockchain Platform waarmee blockchaintechnologie toegankelijk wordt voor andere industrieën en bedrijven. IBM introduceerde eerder al oplossingen voor de groothandel in bloemen en de logistieke sector.

 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Lean Goedegebuure van Tony Chocolonely keynote spreker Food Technology

Lean Goedegebuure van Tony Chocolonely keynote spreker Food Technology

Food Technology biedt in 2023 een gevarieerd programma van sprekers. Lean Goedegebuure van Tony Chocolonely is keynote spreker. In zijn presentatie staat de traceerbaarheid van de Tony’s Chocolonely-reep.

Foodwatch: Te veel pesticiden in fruit voor kinderen

Foodwatch: Te veel pesticiden in fruit voor kinderen

Er zitten te veel pesticiden in fruit dat populair is bij kinderen, zoals mandarijnen en sinaasappelen. Dat concludeert Foodwatch na een analyse van de residu-cijfers van groente en fruit van Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

Kipster en Lidl willen Nederlandse landbouw verduurzamen

Kipster en Lidl willen Nederlandse landbouw verduurzamen

Kipster en Lidl vieren het eerste lustrum. De boer en supermarkt zetten in op verduurzaming Nederlandse landbouw met meer dierenwelzijn, minder uitstoot en radicale transparantie. Ze zetten verschillende stappen op dit gebied, zoals de eerste Pigster boerderij, de nieuwe Kipsterfarm, 24/7 transparantie en hanenvlees.