Voedselprijzen dalen, blijkt uit VN-rapport

fruits-market-sale-8066

Ondanks de droogte waardoor veel landbouwregio’s dit jaar werden getroffen, zijn de wereldwijde voedselprijzen sinds mei dit jaar flink gedaald. Dat blijkt uit het Food Outlook rapport van de United Nations Food and Agriculture Organisation (FAO).

Producten als suiker, thee, koffie, cacao en zuivel zijn het afgelopen half jaar allemaal goedkoper geworden. Voor veel arme landen die afhankelijk zijn van voedselimport is dit goed nieuws. Maar producerende markten komen onder steeds grotere druk te staan door de dalende prijzen.

Koffiecrisis

Vooral in de koffiesector dreigt een crisis. Koffie kost op de internationale markt nog maar 45% van wat het in 2011 waard wat. Vooral kleine koffieboeren in armere landen, die verantwoordelijk zijn voor zo’n 80% van de productie, staan onder druk door de lage prijzen. In landen waar de koffiesector een significant deel van de werkgelegenheid levert, kan de impact groot zijn. Het VN-rapport waarschuwt voor dalende levensstandaarden en veranderende migratiepatronen.

Tropische vruchten

Ook de prijs voor tropische vruchten als bananen, avocado’s en ananas is gedaald. De export van tropisch fruit is de afgelopen jaren enorm gegroeid vanwege de populariteit in Europa en de VS. Het groeiende aanbod heeft voor flinke prijsdalingen gezorgd.

Lees ook
Europees Parlement staat naamgeving vleesvervangers toe

Europees Parlement staat naamgeving vleesvervangers toe

Vrijdag 23 oktober stemde het Europees Parlement over de naamgeving van vleesvervangers. Met een ruime meerderheid werd het voorstel om vleesbenamingen alleen aan vleesproducten toe te kennen verworpen. Wel stemde het Parlement in met een verbod op namen als plantaardige yoghurt.

Fusie UTZ en Rainforest Alliance

Fusie UTZ en Rainforest Alliance

De kikker in het logo blijft, maar door de fusie van het Nederlandse UTZ en de Amerikaanse Rainforest Alliance verandert er ook een hoop: gedeelde verantwoordelijkheid en strengere eisen voor mensenrechten en klimaatslimme landbouw, bijvoorbeeld. Beter gebruik van data moet bovendien de transparantie in de keten vergroten.  Anders dan de naam...

Nespresso introduceert koffiecup van 80% gerecycled aluminium

Nespresso introduceert koffiecup van 80% gerecycled aluminium

Nestlé introduceert koffiecapsules die voor 80% uit gerecycled aluminium bestaan. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt in een persbericht. Het eerste koffieproduct dat in deze capsules zijn verpakt, is de Original Line Master Origin Colombia koffie van Nespresso. Volgens Nestlé zijn dit de eerste cups die gemaakt zijn van 80% gerecycled...