Nieuws

Voedselprijzen dalen, blijkt uit VN-rapport

fruits-market-sale-8066

Ondanks de droogte waardoor veel landbouwregio’s dit jaar werden getroffen, zijn de wereldwijde voedselprijzen sinds mei dit jaar flink gedaald. Dat blijkt uit het Food Outlook rapport van de United Nations Food and Agriculture Organisation (FAO).

Producten als suiker, thee, koffie, cacao en zuivel zijn het afgelopen half jaar allemaal goedkoper geworden. Voor veel arme landen die afhankelijk zijn van voedselimport is dit goed nieuws. Maar producerende markten komen onder steeds grotere druk te staan door de dalende prijzen.

Koffiecrisis

Vooral in de koffiesector dreigt een crisis. Koffie kost op de internationale markt nog maar 45% van wat het in 2011 waard wat. Vooral kleine koffieboeren in armere landen, die verantwoordelijk zijn voor zo’n 80% van de productie, staan onder druk door de lage prijzen. In landen waar de koffiesector een significant deel van de werkgelegenheid levert, kan de impact groot zijn. Het VN-rapport waarschuwt voor dalende levensstandaarden en veranderende migratiepatronen.

Tropische vruchten

Ook de prijs voor tropische vruchten als bananen, avocado’s en ananas is gedaald. De export van tropisch fruit is de afgelopen jaren enorm gegroeid vanwege de populariteit in Europa en de VS. Het groeiende aanbod heeft voor flinke prijsdalingen gezorgd.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *