Het voedselprobleem: in 2050 nog meer voedsel nodig dan gedacht

buffet-chinatown-chinese-food-34570

In 2050 hebben we misschien wel veel meer voedsel nodig dan we al dachten. Want naast de bevolking als geheel, worden ook individuele mensen steeds groter. Die waarschuwing geven Noorse wetenschappers in het journal Sustainability.

De wereldbevolking groeit nog steeds hard. Volgens schattingen op basis van verschillende scenario’s kan die in 2050 oplopen tot meer dan 9 miljard. Dat zorgt voor een voedselprobleem dat bij overheden en de voedingsmiddelensector al hoog op de agenda staat. Maar de schattingen houden geen rekening met het feit dat de gemiddelde mens steeds langer en zwaarder wordt, en dus meer calorieën consumeert. Daar gaan de voorspellingen de mist in, zeggen wetenschappers van de Norwegian University of Science and Technology.

Groeitrend bevolking

De onderzoekers baseren zich op cijfers uit het verleden. Zo consumeerde de gemiddelde volwassene in 1975 2465 kilocalorieën per dag, terwijl dat in 2014 op 2615 kilocalorieën stond. Wereldwijd waren mensen in 2014 gemiddeld 2,1 centimeter langer en 8 kilo zwaarder. De onderzoekers gaan uit van een langdurige trend. De onderzoekers keken ook naar een andere trend, de vergrijzing. Omdat oudere mensen een lagere energiebehoefte hebben, werkt dat de stijging in de gemiddelde energiebehoefte tegen. Maar volgens de onderzoekers is het effect ervan aanzienlijk lager dan het effect van het groeiende individu.

Lees ook
Arla wil klimaatneutrale zuivel in 2050

Arla wil klimaatneutrale zuivel in 2050

Arla Foods presenteerde zijn meest ambitieuze doelen tot nu toe: reductie van broeikasgassen met 30% in de komende tien jaar, en klimaat neutrale zuivel in 2050. Arla wil zijn leidende positie als internationale landbouwcoöperatie benutten om de overstap naar duurzame zuivel versnellen. ‘We werken al jaren aan duurzame landbouw, maar we...

Brancheorganisatie vleessector vindt Week Zonder Vlees te commercieel

Brancheorganisatie vleessector vindt Week Zonder Vlees te commercieel

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) haalt aan dat er nogal wat commerciële partijen bij de Nationale Week Zonder Vlees betrokken zijn, en dat daarom het “maatschappelijk & duurzaam profiel” wordt overschaduwd door marketingdoeleinden van de producenten. Een hoop commerciële partijen zijn betrokken bij de Week...

Vegavlees gemiddeld bijna 3x duurder dan vlees

Vegavlees gemiddeld bijna 3x duurder dan vlees

De Volkskrant kopte vorige week “Vleesvervangers zijn peperduur. Maar waarom?” Uit de steekproef van Varkens in Nood bleek dat vegavlees gemiddeld 2,6 keer zo duur is als vlees. Dit verschil lijkt voort te komen uit hoge ontwikkelingskosten en kleinschalige productie. Vlees wordt vaak gezien als een luxe-product, en door vegetarisch te...