Voedseltechnologiebedrijf ENOUGH start met productie niet-dierlijke eiwitten in Zeeuwse eiwitfabriek

Team ENOUGH nieuwsbericht EVMI & VoedingNU 27-09-2022

ENOUGH opent vanaf oktober een productiefaciliteit in het Zeeuwse Sas van Gent waarmee extra capaciteit toe wordt gevoegd aan de eiwitmarkt. De fabriek produceert binnenkort duurzame niet-dierlijke eiwitbronnen. Met deze opschaling maakt het bedrijf een belangrijke stap in het proces van eiwittransitie.

Een eiwittransitie is cruciaal om de eiwitkloof duurzaam te dichten. De eiwitconsumptie zal naar verwachting in de komende 30 jaar verdubbelen. Daarnaast is de veehouderij sector verantwoordelijk voor 15% van alle broeikasgasemissies. Daarom is het produceren van enorme hoeveelheden smakelijke, voedzame en duurzame eiwitten een van de meest urgente wereldwijde prioriteiten.

Sas van Gent in Zeeland

De productielocatie van 15.000 vierkante meter heeft een capaciteit om 10.000 ton per jaar te produceren. De productie start vanaf het vierde kwartaal van 2022. De fabriek bevindt zich naast de Cargill-fabriek in Sas van Gent in Zeeland. De locatie en de samenwerking met Cargill zorgen voor de meest efficiënte aanvoer van grondstoffen en ondersteunen de zero-waste voordelen van het product. De plannen zijn om 60.000 ton te produceren in 2027. Dit is in lijn met de ontwikkeling van de circulaire economie. Deze onderneming wordt ondersteund door de circulaire Bio Based Europe Joint Undertaking CBE JU, met 16,9 miljoen euro aan EU-financiering. ENOUGH is onderdeel van project Plenitude waarbij partners uit de volledige productieketen betrokken zijn.

Fermentatie als methode om eiwitten te kweken

ENOUGH kweekt ABUNDA® mycoproteïne door schimmels te fermenteren met behulp van hernieuwbare grondstoffen. Zo wordt een zo duurzaam mogelijke bron van voedseleiwitten gemaakt.

ENOUGH nieuws 27-09-2022

Jim Laird, CEO van ENOUGH: "Het doel van ENOUGH is om de capaciteit voor duurzame niet-dierlijke eiwitbronnen te laten groeien in overeenstemming met de behoeften van de markt. Er zijn meerdere voorspellingen over het tempo van potentiële marktgroei. Op dit moment is er een beperking van de groei vanwege de beperkte capaciteit van de toeleveringsketen om hoogwaardige eiwitbronnen op schaal te kunnen leveren, waarmee lekkere voedingsmiddelen gemaakt kunnen worden."

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Thema's
Lees ook
Column | Eiwitfabrieken

Column | Eiwitfabrieken

In 1968 klonk al het startschot van de introductie van plantaardig eiwit, TVP genaamd. Met veel reclamegeweld werd ‘Textured Vegetable Protein’, bij V&D gepromoot. Er waren drie smaken: Rund, bacon en ham. Het waren droge brokjes die lang in heet water gekookt moesten worden om een sappige textuur te krijgen - wat lang niet altijd lukte.

De verrassende chemie van de natuur

De verrassende chemie van de natuur

Hoe komen we van een dierlijk naar een plantaardig consumptiepatroon? De eigenschappen van plantaardige eiwitten zijn nou eenmaal anders dan die van dierlijke. Bij WUR doen ze onderzoek naar het verbeteren van die functionaliteiten.

Debat over eiwitbalans in COV Meat Café

Debat over eiwitbalans in COV Meat Café

Tijdens het jaarlijkse COV Meat Café op 3 november spraken vijftig genodigden uit agri en food over de ideale eiwitbalans. De debatteerden over vragen als: Wie is waarvoor verantwoordelijk? Welke rol speelt de prijs bij de consument? Kun je vlees en vervangers wel met elkaar vergelijken?