Voedseltechnologiebedrijf ENOUGH start met productie niet-dierlijke eiwitten in Zeeuwse eiwitfabriek

Team ENOUGH nieuwsbericht EVMI & VoedingNU 27-09-2022

ENOUGH opent vanaf oktober een productiefaciliteit in het Zeeuwse Sas van Gent waarmee extra capaciteit toe wordt gevoegd aan de eiwitmarkt. De fabriek produceert binnenkort duurzame niet-dierlijke eiwitbronnen. Met deze opschaling maakt het bedrijf een belangrijke stap in het proces van eiwittransitie.

Een eiwittransitie is cruciaal om de eiwitkloof duurzaam te dichten. De eiwitconsumptie zal naar verwachting in de komende 30 jaar verdubbelen. Daarnaast is de veehouderij sector verantwoordelijk voor 15% van alle broeikasgasemissies. Daarom is het produceren van enorme hoeveelheden smakelijke, voedzame en duurzame eiwitten een van de meest urgente wereldwijde prioriteiten.

Sas van Gent in Zeeland

De productielocatie van 15.000 vierkante meter heeft een capaciteit om 10.000 ton per jaar te produceren. De productie start vanaf het vierde kwartaal van 2022. De fabriek bevindt zich naast de Cargill-fabriek in Sas van Gent in Zeeland. De locatie en de samenwerking met Cargill zorgen voor de meest efficiënte aanvoer van grondstoffen en ondersteunen de zero-waste voordelen van het product. De plannen zijn om 60.000 ton te produceren in 2027. Dit is in lijn met de ontwikkeling van de circulaire economie. Deze onderneming wordt ondersteund door de circulaire Bio Based Europe Joint Undertaking CBE JU, met 16,9 miljoen euro aan EU-financiering. ENOUGH is onderdeel van project Plenitude waarbij partners uit de volledige productieketen betrokken zijn.

Fermentatie als methode om eiwitten te kweken

ENOUGH kweekt ABUNDA® mycoproteïne door schimmels te fermenteren met behulp van hernieuwbare grondstoffen. Zo wordt een zo duurzaam mogelijke bron van voedseleiwitten gemaakt.

ENOUGH nieuws 27-09-2022

Jim Laird, CEO van ENOUGH: "Het doel van ENOUGH is om de capaciteit voor duurzame niet-dierlijke eiwitbronnen te laten groeien in overeenstemming met de behoeften van de markt. Er zijn meerdere voorspellingen over het tempo van potentiële marktgroei. Op dit moment is er een beperking van de groei vanwege de beperkte capaciteit van de toeleveringsketen om hoogwaardige eiwitbronnen op schaal te kunnen leveren, waarmee lekkere voedingsmiddelen gemaakt kunnen worden."

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Thema's
Lees ook
Gelderland zet in op teelt van eiwitrijke gewassen

Gelderland zet in op teelt van eiwitrijke gewassen

De provincie Gelderland doet mee in de Green Deal Eiwitrijke Gewassen. In deze deal spreken het Rijk en ruim vijftig andere partijen met elkaar af de teelt, verwerking en consumptie van Nederlandse eiwitgewassen te bevorderen. De Green Deal komt voort uit de Nationale Eiwitstrategie. Die zet in op de teelt van eiwitrijke gewassen voor menselijke consumptie,...

Tetra Pak en Mycorena ontwikkelen productiefaciliteit voor vleesvervangers van schimmelfermentatie

Tetra Pak en Mycorena ontwikkelen productiefaciliteit voor vleesvervangers van schimmelfermentatie

Tetra Pak ontwikkelt samen met de Zweedse voedselproducent Mycorena een productiefaciliteit voor schimmelfermentatie, om alternatieve voedseltoepassingen op basis van eiwitten te creëren. De productiefaciliteit komt in het Zweedse Falkenberg en gaat een vleesvervangend product produceren van schimmels.

WUR onderzoekt duurzame eiwitten van tomatenblad, schimmels en insecten

WUR onderzoekt duurzame eiwitten van tomatenblad, schimmels en insecten

Onderzoekers van Wageningen University & Research onderzoeken hoe we eiwitten kunnen produceren op een duurzame en circulaire manier, waarbij idealiter geen concurrentie is tussen voedsel voor mensen en dieren. Daarvoor werkt WUR aan projecten om eiwit te produceren uit tomatenbladen, schimmels en insecten.