De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) maakte 3 augustus bekend dat producten waarin mogelijk besmet ei is verwerkt veilig kunnen worden gegeten. FNLI kwam tot die conclusie op basis van de beschikbare informatie. Levensmiddelenfabrikanten onderzoeken of er besmette eieren zijn gebruikt door de herkomst van de gebruikte eieren na te gaan.
Voedselveiligheid
De levensmiddelenindustrie geeft de hoogste prioriteit aan voedselveiligheid. Daarom startte n de fabrikanten vorige week al met een risico-inventarisatie. Op basis van deze risico-inventarisatie en de gegevens van de NVWA verwacht de FNLI dat er geen recall van producten uit de supermarkt nodig is. Bij nieuwe informatie, zoals de verwachtte definitieve lijst van de NVWA, kijken fabrikanten hier opnieuw naar.
Tracering
Aan de hand van de lijst eicodes van de NVWA kunnen levensmiddelenfabrikanten bepalen of hun leverancier een besmet ei heeft geleverd. Ook heeft de leverancier een meldplicht naar de fabrikanten als er fipronil in hun eieren is gevonden. Indien er besmette eieren aan fabrikanten geleverd zijn, mogen deze niet meer gebruikt worden in de productie van levensmiddelen.
Lees ook:
‘De kans dat fipronil in eieren gezondheidsproblemen oplevert is uiterst klein ( )
- Foodwatch eist rectificatie NVWA over advies ei-consumptie ( )
- Pluimveehouders boos over uitspraken NVWA (
- NVWA raadt consument aan terughoudend te zijn met het eten van eieren ()
- NVWA waarschuwt voor eieren besmet met fipronil ( )
- NVWA blokkeert uit voorzorg ‘tientallen pluimveebedrijven’ om fipronil (27 juli 2017)