Moslims: Halal-vlees Albert Heijn is niet halal

3 november 2006

AMSTERDAM - Moslims moeten het vlees dat Albert Heijn als halal verkoopt niet eten, vindt de Nederlandse Moslim Raad (NMR). Volgens NMR-voorzitter Abdullah Haselhoef voldoet de slachtmethode niet aan de eisen.

Volgens Haselhoef zou het vlees van Albert Heijn wel halal zijn als er geen andere wettelijke mogelijkheid is om aan halal-vlees te komen. En die is er in Nederland wel.

Zonder verdoving dieren slachten is in principe in Nederland niet toegestaan, maar uit religieuze overwegingen kan een uitzondering worden gemaakt. Hierdoor vervalt de religieuze rechtsgrond waarop het vlees van Albert Heijn halal kan worden genoemd.

Bovendien, vindt Haselhoef, doet regulier slachten (door een pen door het hoofd van het dier te schieten) ook pijn. Halal slachten, dus zonder verdoving het dier doden, zou zelfs minder pijn doen.

De keurmerkorganisaties die hun goedkeuring aan het verdoofde halal-vlees van Albert Heijn hebben overigens geen problemen met verdoving voor slachting, mits deze omkeerbaar – reversibel – is. Volgens AH hebben beide organisaties verklaard dat de meeste moslims geen bezwaar hebben tegen halal-vlees van verdoofde slachtdieren.

Lees ook:
Commentaar Halalisering door Gerry van der List (Elsevier.nl)

AH stopt met verkoop ‘onverdoofd halalvlees’ (31 oktober 2006)

Altijd op de hoogte blijven?