Duurzaamheid
abrikozenpitten

Erica Kruiderijen haalde 29 december alle zakken abrikozenpitten uit de schappen. Dit gebeurde na berichten in de media dat een 74-jarige man op de intensive care belandde na het eten van te veel pitten.

Op de verpakking stond een waarschuwing om maximaal vijf pitten per dag te eten. De man had deze waarschuwing niet gelezen en dacht dat het nootjes waren. Een woordvoerder van Erica Kruiderijen tegen RTL Nieuws: “We vinden het vervelend voor deze meneer. We hebben de producten uit de schappen gehaald, in alle elf winkels. We gaan onderzoeken wat er precies aan de hand is. We hebben er nooit eerder gevallen mee gehad.”

Giftige abrikozenpitten

In abrikozenpitten zit de stof amygaldine. Deze stof bevat cyanide. Sommige mensen geloven dat het eten van deze pitten kanker tegengaat. Maar uit onderzoek blijkt dat dit niet het geval is.

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwde 10 jaar geleden al voor de gevaren van de consumptie van abrikozenpitten en adviseerde om de etikettering en de hoeveelheid aan te passen vanwege de giftigheid. Na dit incident benadrukt de NVWA dat mensen zorgvuldig de etiketten van producten moeten lezen. Ook zouden winkeliers de abrikozenpitten niet tussen snack als cashew- en walnoten moeten leggen.

 

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *