Vermoedens voedselfraude: helft onderzoeken in vlees

27 oktober 2016

In de periode 2014 tot en met september 2016 waren er in totaal 125 vermoedens van voedselfraude. In 43 van de gevallen heeft dit geleid tot een strafrechtelijk onderzoek. Het ging hierbij onder meer over etikettering. Ongeveer de helft van deze onderzoeken had betrekking op vlees.

Dat antwoordt minister Schippers van VWS op Kamer-vragen naar aanleiding van onderzoek van de Consumentenbond naar gesjoemel met vlees.

Lamsvlees

Uit dat onderzoek bleek onder meer dat bijna de helft van de onderzochte lamsproducten niet geheel uit lamsvlees bestond. Volgens de minister heeft de NVWA geconstateerd dat niet alle bedrijven zich aan de regels houden en bij die bedrijven maatregelen genomen. Of sprake is van fraude door deze bedrijven kan echter aan de hand van de beschikbare informatie niet worden geconcludeerd, stelt ze.

"De NVWA beoordeelt de bevindingen van de Consumentenbond en neemt die mee in het reguliere risicogestuurde toezicht."

Vermoedens fraude

In de periode 2014 tot en met september 2016 kwamen de 125 vermoedens van voedselfraude binnen via meldingen bij de NVWA-IOD of door eigen constateringen van die opsporingsdienst.

Etiketten

Tussen januari 2015 en juli 2016 zijn in totaal 68 bestuurlijke boetes opgelegd, die variëren van 550 euro tot 7800 euro. Dit had vooral betrekking op verkeerde of misleidende etiketinformatie.

Afwijkingen op het etiket zijn volgens de minister niet altijd opzettelijk en daarom niet in alle gevallen fraude. Wel blijkt uit verschillende onderzoeken in de afgelopen jaren dat afwijkingen geregeld voorkomen.

Voedselfraudezaken

Sinds 2014 heeft de rechtbank voor voedselfraudezaken als sancties opgelegd:

  • vleesfraude, zes maanden voorwaardelijk en 50.000 euro boete;
  • vleesfraude, 2,5 jaar voorwaardelijk;
  • visfraude, geldboetes variërend van 1800 tot 70.000 euro;
  • fraude met babymelkpoeder, acht maanden, waarvan vijf maanden voorwaardelijk (2 keer);
  • voedingssupplementen, transactie 6000 euro;
  • visfraude, transactie 200.000 euro en werkstraffen.

Voedselveiligheid prioriteit

“De prioriteit van de NVWA ligt bij fraudezaken waar de voedselveiligheid direct in het geding is", schrijft de minister. “Dat neemt niet weg dat de NVWA ook de andere zaken aanpakt die de consument misleiden.”

Als voorbeeld noemt ze het onderzoek naar de samenstelling van onverpakt lamsvlees in augustus 2015, waaruit bleek dat een deel ervan ook ander vlees bevatte.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?