VWA: biologisch niet veiliger

6 november 2006

DEN HAAG – Biologische producten zijn niet veiliger of onveiliger dan gangbare producten, zo luidt het advies het bureau Risicobeoordeling van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) aan het Ministerie van LNV.

Het ministerie van LNV had het bureau gevraagd een 'second opinion' te geven over de conclusies uit het rapport 'Contaminanten en micro-organismen in biologische producten', dat in maart 2006 is gepubliceerd door RIKILT, Louis Bolk Instituut, Stichting Biologica en het CIDC.

Het rapport wekt niet de indruk dat er grote verschillen zijn tussen beide typen producten, aldus het bureau Risicobeoordeling van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).

Volgens het bureau bevat het rapport wel verschillen met betrekking tot de veiligheid van biologische en gangbare producten. Echter, deze verschillen zijn niet eenduidig toe te schrijven aan teelt- of fokmethoden.

Zo komt bijvoorbeeld salmonella minder voor op varkens van biologische fokkers. Dit zou kunnen samenhangen met het vezelrijke dieet. Biologische kippen daarentegen zijn vaker besmet met Campylobacter.

Volgens het rapport kunnen eenduidige verschillen alleen worden aangetoond op langere termijn beide teeltmethoden op dezelfde te monitoren op contaminanten en schadelijke micro-organismen.

Lees ook:
Consument eet steeds meer biovoedsel (9 oktober 2006)

Altijd op de hoogte blijven?