Volgende 'fipronil' voorkomen

22 november 2017

Hoe krijg je bloedluis de stal uit en hoe voorkom je herhaling van ‘fipronil’ in een andere gedaante? Foodlog organiseert op 27 november een snelcongres over de Fipronil-kwestie en voedselveiligheid. Voor boeren, handel, industrie en retail; van probleem naar oplossingen.

Dick Veerman, hoofdredacteur Foodlog: “'Fipronil' is zo'n ramp waarvan er helaas nog meer in de primaire sector verborgen zitten. Eind dit jaar komen dikke rapporten naar buiten die voor spannende krantenkoppen gaan zorgen. In het rapport Sorgdrager zal vermoedelijk te lezen zijn dat de legkippensector onverantwoorde risico's heeft genomen. Dat de rest van de keten heeft zitten slapen omdat ze hun leveranciers onterecht vertrouwden. En dat de NVWA best wat handiger had kunnen zijn, maar nu eenmaal nog herstellende is van een verkeerde bezuinigingsoperatie. De Onderzoeksraad zal ongetwijfeld aanvullen dat de NVWA best wat onafhankelijker van de overheid mag optreden, als een echte Autoriteit. Dan zou de Autoriteit soevereiner kunnen optreden en niet zenuwachtig streng hoeven te zijn, maar rechtvaardig zoals een goede politieman dat zou doen. Al die woorden zetten ons exportland er gekleurd op naar het buitenland. Maar gaan ze ook wat oplossen?

Het is de hoogste tijd om te kijken hoe we bloedluis de stal uit krijgen en hoe we herhaling van ‘fipronil’ in een andere gedaante kunnen voorkomen. We organiseren een snelcongres om een koe snel bij de horens te kunnen vatten; te constateren waar de echte vragen zitten en niet alleen met pijnpunten te komen, maar een hands on actie-agenda op te leveren.

Dit congres levert aanbevelingen op voor pluimveehouders en de rest van de keten. Het biedt nieuwe perspectieven op de keten en (zelf)handhaving en doet dat sneller en concreter dan de Commissie Sorgdrager en de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Dat is een novum in congres- en bestuursland.”

Het hele artikel van Dick Veerman staat in EVMI nummer 8.

Het snelcongres vindt plaats op maandagmiddag 27 november in Utrecht (stadion Galgenwaard). Hier kunt u zich inschrijven. Abonnees van EVMI ontvangen €50 korting.

Altijd op de hoogte blijven?