Voor het eerst producten met Eco Score-label in de supermarktschappen

ecoscore

Lidl is gestart met de pilot Eco-Score en is daarmee de eerste supermarktketen in Nederland die het label introduceert. Consumenten kunnen in één oogopslag zien wat de ecologische impact is van een product. De pilot loopt van 2 augustus tot 31 oktober 2021.

De proef met Eco-Score vindt plaats in Lidl-winkels in de regio’s Arnhem, Ede en Nijmegen. De komende drie maanden staat het label weergegeven op de prijskaarten van alle 50 koffie- en thee artikelen in de supermarkt.

Doel van het label is om op een eenvoudige wijze transparanter te communiceren over de ecologische impact van een product. Eco-Score lijkt qua vormgeving op Nutri-Score, maar is specifiek gericht op duurzaamheid, terwijl de Nutri-Score de voedingswaarden van een product beoordeelt. Eco-Score is een scoresysteem van 0 tot 100, waarbij de hoogste score de letter A krijgt (donkergroen, lage milieu-impact) en de laagste score een E (rood, hoge milieu-impact).

ecoscore

Het systeem werd ontwikkeld door 10 Franse organisaties. De zogeheten ‘Product Environmental Footprint’ (PEF), een door de Europese Unie ontwikkelde methode voor het berekenen van de ecologische impact van een product, vormt de basis van de Eco-Score. Bij de berekening wordt onder andere gekeken naar de gebruikte grondstoffen, de herkomst van het product, het gebruik van duurzaamheidskeurmerken en het type verpakking. 

Na 31 oktober gaat Lidl het resultaat van de pilot evalueren, om te bepalen of het gebruik ervan wordt voortgezet.

Lees ook
Lezing op Food Technology: Elektrificatie in de voedingsmiddelenindustrie

Lezing op Food Technology: Elektrificatie in de voedingsmiddelenindustrie

Een pilot-project met als doel een betrouwbare luchtvoorziening met minimale CO2-uitstoot bij FrieslandCampina in Veghel. Hoe verloopt zo'n pilot? Wat zijn de resultaten en welke lessen kunnen we eruit halen? Dat vertellen Ben Nissen en Bas Derissen tijdens hun lezing op Food Technology.

Lidl start als eerste pilot met Eco-Score in Nederland

Lidl start als eerste pilot met Eco-Score in Nederland

Lidl is de eerste supermarkt die in Nederland die start met een pilot op de Eco-Score, het nieuwe label dat consumenten moet helpen in één oogopslag een duurzame keuze te maken.

Lidl aan de slag met Eco-Score

Lidl aan de slag met Eco-Score

Na de Belgische supermarktketen Colruyt waagt ook de Duitse discounter Lidl zich aan de 'Eco-Score'. Een nieuw label dat consumenten wil helpen in één oogopslag een duurzame keuze te maken.