Voorlopig geen suikertaks in Nederland

8 september 2020

Beeld: Unsplash

Staatssecretaris Blokhuis van volksgezondheid voert geen ‘suikertaks’ in. Het RIVM deed onderzoek naar de waarde van een verhoogde belasting op suikerhoudende dranken en concludeerde dat het een mogelijke maatregel is tegen overgewicht. De staatssecretaris vertrouwt echter op het Nationaal Preventieakkoord.

Vertrouwen

Het RIVM onderzocht de suikertaks in andere landen, met name Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Wereldwijd hebben 43 landen een vorm van suikertaks. Het RIVM ging dieper in op de drie Europese landen omdat ze het meest lijken op Nederland op het gebied van consumptiegedrag en overgewicht. In de drie landen nam de verkoop van belaste frisdrank af. Het is echter nog niet mogelijk om conclusies te trekken over de gevolgen voor de volksgezondheid. Dit onderzoek kan alleen op de lange termijn plaatsvinden. Het RIVM concludeert af dat “de suikertaks een van de mogelijke maatregelen is tegen overgewicht. Het is belangrijk consumenten een gezonder alternatief te bieden.” De staatssecretaris ziet de suikertaks “op termijn als een perspectiefvol instrument” en concludeert dat “invoeren van een vorm van belasting op suikerhoudende dranken als aanvullend effect op de huidige inzet van de Nederlandse frisdrankensector zou kunnen resulteren in verminderde suikerinname via frisdranken”. De minister kiest er toch voor om te vertrouwen op de huidige afspraken. In het Nationaal Preventieakkoord, afspraken tussen overheden, maatschappelijke organisaties, scholen en ondernemers, staat dat bedrijven “plegen om 30% reductie in calorieën per verkocht volume frisdranken te bereiken” in 2025 ten opzichte van 2012.

Reacties

Non-profit organisatie Foodwatch, die pleit voor “eerlijk, veilig en gezond voedsel”,  noemt de beslissing bizar: “Een bizarre conclusie, aangezien het onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) net uitwijst dat een dergelijke belasting tot verminderde suikerinname via frisdrank kan leiden.” De organisatie beargumenteert dat de voedselindustrie te veel macht heeft in de Nederlandse politiek en zo de beslissingen naar haar hand kan zetten. De Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie (VBZ), die  fabrikanten van koek, snoep en chocolade behartigt, benadrukt juist dat het nog niet mogelijk is om een de relatie tussen een suikertaks en de prevalentie van overgewicht te onderzoeken. De vereniging wijst op de vele factoren die invloed hebben op overgewicht en benadrukt het belang van het Nationaal Preventieakkoord.

Bron: Rijksoverheid  en Foodwatch

Altijd op de hoogte blijven?