Vruchtendranken en nectars in webshops supermarkten in categorie 'sap'

vruchtensap

De supermarktketens Jumbo, Albert Heijn en Plus verkochten in hun webshop vruchtendranken en nectars onder de categorie 'sap'. Deze dranken voldoen niet aan de wettelijke definitie van sap.

Foodwatch

Foodwatch vindt dit misleidend en diende een klacht in bij de Reclame Code Commissie. Deze klacht is in eerste instantie niet gehonoreerd. Foodwatch gaat nu verder procederen met een bezwaarprocedure bij de Reclame Code Commissie. Albert Heijn en Plus hebben hun webshops inmiddels aangepast.

100 procent vruchtensap

Sap is een wettelijk beschermde term voor een product dat uit 100% vruchtensap bestaat. Vruchtendranken en nectars bestaan vooral uit suikerwater met vaak maar een kleine hoeveelheid sap. Zo verkoopt Jumbo onder de categorie ‘ongekoeld sap’ de drank Jumbo Helder granaatappel acai. Deze bevat 0,01% sap van granaatappel en 0,01% acai.

Reclame Code Commissie

De Reclame Code Commissie erkent de klacht van foodwatch. Maar de commissie gaat er van uit dat de consument doorklikt naar de productpagina van de specifieke dranken waar de wettelijk juiste benaming staat – zoals nectar of vruchtendrank. Daarom ziet de commissie de aangeboden dranken op de categoriepagina’s niet als 'zelfstandige aanprijzing'.

Lees ook:

 
Lees ook
De Kleine Keuken reageert op Gouden Windei

De Kleine Keuken reageert op Gouden Windei

De jaarlijkse Foodwatch-‘prijs’ voor meest misleidende product ging naar De Kleine Keuken, voor hun chocopasta voor baby’s. Het bedrijf reageert via een persbericht op de aantijging. De chocopasta is niet misleidend, beweert de producent, want het is een veel minder ongezond alternatief voor reguliere chocoladepasta. De Kleine Keuken...

Chocopasta voor baby’s wint Gouden Windei 2019

Chocopasta voor baby’s wint Gouden Windei 2019

Ook dit jaar maakte Foodwatch weer een aantal partijen ongelukkig met Gouden Windei-verkiezing voor het meest misleidende product. Dit jaar werd chocopasta voor baby’s van De Kleine Keuken door het publiek als meest misleidend ervaren. ‘Vanaf 8 maanden’ staat er groot op de pot biologische chocopasta van De Kleine Keuken. De talloze...

Nominaties Gouden Windei 2019

Nominaties Gouden Windei 2019

De jaarlijkse publieksverkiezing van Foodwatch voor het meest misleidende voedingsproduct 2019 is weer begonnen. Acht genomineerde maken kans op Het Gouden Windei 2019.