Vruchtendranken en nectars in webshops supermarkten in categorie 'sap'

vruchtensap

De supermarktketens Jumbo, Albert Heijn en Plus verkochten in hun webshop vruchtendranken en nectars onder de categorie 'sap'. Deze dranken voldoen niet aan de wettelijke definitie van sap.

Foodwatch

Foodwatch vindt dit misleidend en diende een klacht in bij de Reclame Code Commissie. Deze klacht is in eerste instantie niet gehonoreerd. Foodwatch gaat nu verder procederen met een bezwaarprocedure bij de Reclame Code Commissie. Albert Heijn en Plus hebben hun webshops inmiddels aangepast.

100 procent vruchtensap

Sap is een wettelijk beschermde term voor een product dat uit 100% vruchtensap bestaat. Vruchtendranken en nectars bestaan vooral uit suikerwater met vaak maar een kleine hoeveelheid sap. Zo verkoopt Jumbo onder de categorie ‘ongekoeld sap’ de drank Jumbo Helder granaatappel acai. Deze bevat 0,01% sap van granaatappel en 0,01% acai.

Reclame Code Commissie

De Reclame Code Commissie erkent de klacht van foodwatch. Maar de commissie gaat er van uit dat de consument doorklikt naar de productpagina van de specifieke dranken waar de wettelijk juiste benaming staat – zoals nectar of vruchtendrank. Daarom ziet de commissie de aangeboden dranken op de categoriepagina’s niet als 'zelfstandige aanprijzing'.

Lees ook:

 
Lees ook
Foodwatch spant rechtszaak aan tegen de Staat over separatorvlees

Foodwatch spant rechtszaak aan tegen de Staat over separatorvlees

Voedselwaakhond foodwatch start een rechtszaak tegen de Nederlandse Staat omtrent separatorvlees, ook wel “pink slime” genoemd. Volgens foodwatch maakt de Staat niet duidelijk in welke producten separatorvlees zit, breekt de Staat de Europese wet en heeft de NVWA geen mensen en middelen om toezicht te houden en in te grijpen als er iets grondig misgaat.

Jumbo voert statiegeld in op plastic sapflessen

Jumbo voert statiegeld in op plastic sapflessen

Jumbo introduceert vrijwillig statiegeld op alle sap- en smoothiesflessen van het huismerk. Daarnaast worden ook de La Place sappen die verkrijgbaar zijn in Jumbo winkels en in de La Place restaurants voorzien van statiegeld. Dit najaar wil Jumbo de invoering van statiegeld op sapflessen volledig hebben gerealiseerd.

Foodwatch haalt Knorr bouillonblokjes uit de schappen wegens giftige minerale olie

Foodwatch haalt Knorr bouillonblokjes uit de schappen wegens giftige minerale olie

Voedselwaakhond foodwatch heeft in verschillende Europese supermarkten de schappen van Knorr bouillonblokjes leeggehaald om consumenten te beschermen tegen gevaarlijke minerale oliën. Foodwatch beschuldigt fabrikant Unilever ervan de producten te blijven verkopen ondanks dat laboratoriumtests een verontreiniging met zogenaamde aromatische minerale oliën...