Vruchtendranken en nectars in webshops supermarkten in categorie 'sap'

vruchtensap

De supermarktketens Jumbo, Albert Heijn en Plus verkochten in hun webshop vruchtendranken en nectars onder de categorie 'sap'. Deze dranken voldoen niet aan de wettelijke definitie van sap.

Foodwatch

Foodwatch vindt dit misleidend en diende een klacht in bij de Reclame Code Commissie. Deze klacht is in eerste instantie niet gehonoreerd. Foodwatch gaat nu verder procederen met een bezwaarprocedure bij de Reclame Code Commissie. Albert Heijn en Plus hebben hun webshops inmiddels aangepast.

100 procent vruchtensap

Sap is een wettelijk beschermde term voor een product dat uit 100% vruchtensap bestaat. Vruchtendranken en nectars bestaan vooral uit suikerwater met vaak maar een kleine hoeveelheid sap. Zo verkoopt Jumbo onder de categorie ‘ongekoeld sap’ de drank Jumbo Helder granaatappel acai. Deze bevat 0,01% sap van granaatappel en 0,01% acai.

Reclame Code Commissie

De Reclame Code Commissie erkent de klacht van foodwatch. Maar de commissie gaat er van uit dat de consument doorklikt naar de productpagina van de specifieke dranken waar de wettelijk juiste benaming staat – zoals nectar of vruchtendrank. Daarom ziet de commissie de aangeboden dranken op de categoriepagina’s niet als 'zelfstandige aanprijzing'.

Lees ook:

 
Lees ook
Plastic handgrepen multiverpakkingen frisdrank verdwijnen

Plastic handgrepen multiverpakkingen frisdrank verdwijnen

De plastic handgrepen van multiverpakkingen frisdrank en water in de supermarkt gaan verdwijnen. Albert Heijn, Jumbo, Coca-Cola in Nederland, en Vrumona hebben besloten om hier mee te stoppen.

Foodwatch: te veel zout in voeding

Foodwatch: te veel zout in voeding

Volgens Foodwatch hebben Nederlandse mannen tussen 31 en 50 jaar vandaag, 14 juli, de maximale hoeveelheid zout voor een jaar binnen. Daarom roept de voedselwaakhond 14 juli uit tot de eerste Zoutmaxdag van 2022.

Foodwatch roept voor de vierde keer Suikermaxdag uit

Foodwatch roept voor de vierde keer Suikermaxdag uit

Kinderen krijgen te veel suiker binnen. Ze eten dagelijks twee keer de geadviseerde hoeveelheid. Foodwatch vraagt aandacht voor de overconsumptie van suiker met de Suikermaxdag. Zaterdag 9 juli bereikten Nederlandse kinderen tussen de 4 en 8 jaar oud hun suikerlimiet voor een heel jaar.