Vruchtendranken en nectars in webshops supermarkten in categorie 'sap'

vruchtensap

De supermarktketens Jumbo, Albert Heijn en Plus verkochten in hun webshop vruchtendranken en nectars onder de categorie 'sap'. Deze dranken voldoen niet aan de wettelijke definitie van sap.

Foodwatch

Foodwatch vindt dit misleidend en diende een klacht in bij de Reclame Code Commissie. Deze klacht is in eerste instantie niet gehonoreerd. Foodwatch gaat nu verder procederen met een bezwaarprocedure bij de Reclame Code Commissie. Albert Heijn en Plus hebben hun webshops inmiddels aangepast.

100 procent vruchtensap

Sap is een wettelijk beschermde term voor een product dat uit 100% vruchtensap bestaat. Vruchtendranken en nectars bestaan vooral uit suikerwater met vaak maar een kleine hoeveelheid sap. Zo verkoopt Jumbo onder de categorie ‘ongekoeld sap’ de drank Jumbo Helder granaatappel acai. Deze bevat 0,01% sap van granaatappel en 0,01% acai.

Reclame Code Commissie

De Reclame Code Commissie erkent de klacht van foodwatch. Maar de commissie gaat er van uit dat de consument doorklikt naar de productpagina van de specifieke dranken waar de wettelijk juiste benaming staat – zoals nectar of vruchtendrank. Daarom ziet de commissie de aangeboden dranken op de categoriepagina’s niet als 'zelfstandige aanprijzing'.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Foodwatch: Te veel pesticiden in fruit voor kinderen

Foodwatch: Te veel pesticiden in fruit voor kinderen

Er zitten te veel pesticiden in fruit dat populair is bij kinderen, zoals mandarijnen en sinaasappelen. Dat concludeert Foodwatch na een analyse van de residu-cijfers van groente en fruit van Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

Gouden Windei naar Jumbo

Gouden Windei naar Jumbo

Jumbo 'won' het Gouden Windei voor Jumbo Ice Tea Feel Immune, Inner Beauty en Good Energy. In de jaarlijkse verkiezing van Foodwatch bepaalden Nederlandse consumenten dat dit het meest misleidende voedselproduct van 2022 is.

Rozijnen in Nederlandse supermarkten vervuild met pesticiden

Rozijnen in Nederlandse supermarkten vervuild met pesticiden

Uit nieuw onderzoek van voedselwaakhond Foodwatch is gebleken dat rozijnen nog zwaarder besmet zijn met pesticiden dan eerdere jaren. Er zijn zelfs sporen van illegale middelen gevonden.