VS voorwaardelijk akkoord met fusie Bayer en Monsanto

EVMI_Bayer_Montesanto

De fusie van de agrochemische multinationals Bayer en Monsanto, eigenlijk een overname door Bayer ter waarde van $66 miljard (€53 miljard), is 29 mei voorwaardelijk goedgekeurd door de VS. Om monopolieposities te voorkomen kwamen de bedrijven met het Ministerie van Justitie overeen dat zij delen van hun activiteiten zullen verkopen. Diezelfde eis stelde de Europese Commissie eerder dit voorjaar.

Het Duitse Bayer zal zijn zaad- en herbicidenactiviteiten afstoten aan het concurrerende Duitse chemiebedrijf BASF; die deal werd al in het najaar van 2017 beklonken.

Bayer zal ook een reeks intellectuele eigendoms- en onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten verkopen. In totaal zet Bayer voor circa $9 miljard aan waarde buiten de deur. Dat meldt de Financial Times. De Volkskrant heeft het over een 'in de hel gesmede fusie' en sprak met commentatoren die de voorwaardelijke desinvesteringen nauwelijks gewicht in de schaal vinden leggen omdat de de markt voor een belangrijk deel wordt bepaald door een handvol grote bedrijven. In de afgelopen jaren namen de grootste agrochemische spelers elkaar over. Naast BASF creërden de samenvoegingen van Dow en Dupont, ChemChina en Syngenta en nu Bayer en Monsanto verreweg de grootste spelers op de markt.

Lees ook
Zwanenberg en Struik gaan fuseren

Zwanenberg en Struik gaan fuseren

Zwanenberg Food Group (ZFG) en Struik Foods Europe gaan fuseren en vormen één breed voedingsmiddelenconcern. Dat besloten de aandeelhouders van beide organisaties op 16 maart. De vakbonden zijn geïnformeerd en beide Ondernemingsraden hebben positief geadviseerd. Ook heeft de Autoriteit Consument en Markt ingestemd met de voorgenomen transactie.

Duitsland gaat glyfosaat verbieden

Duitsland gaat glyfosaat verbieden

De Duitse regering heeft besloten dat het bestrijdingsmiddel glyfosaat over vijf jaar niet meer gebruikt mag worden. Vanaf 2024, nadat de Europese goedkeuring voor de onkruidverdelger is verlopen, wordt het middel volledig verboden in ons buurland. Glyfosaat is vooral bekend onder de naam Roundup en wordt gemaakt door Bayers dochteronderneming Monsanto. Vanaf...

Zwanenberg en Struik in gesprek over fusie

Zwanenberg en Struik in gesprek over fusie

Vleesproducent Zwanenberg Food Group en soepen- en sauzenproducent Struik Foods voeren fusiegesprekken. Dat meldt de Telegraaf. Zwanenberg heeft via hun pr-bureau bevestigd dat er aftastende gesprekken hebben plaatsgevonden. De familie Van der Laan, eigenaar van Zwanenberg, zou de gesprekken hebben gevoerd met de familie Van Drie. Zwanenberg is de...