VWA: voeding met probiotica geen risico

DEN HAAG - Voedingsmiddelen met probiotica vormen geen risico voor gezonde consumenten. Dat heeft de VWA bekendgemaakt.

Volgens het bureau Risicobeoordeling van de Voedsel en Waren Autoriteit zijn er 'geen aanwijzingen dat aan de normale consumptie van probiotica door gezonde mensen risico's zijn verbonden'.

Kwetsbare groepen
Dit concludeert de VWA op bais van literatuuronderzoek naar de mogelijke risico's van probiotica in voedingsmiddelen.

'Er is (tevens) geen reden om aan te nemen dat probiotica onveilig zijn voor kwetsbare groepen als gezonde ouderen, zwangere vrouwen en zuigelingen', zo stelt de VWA.

Het bureau Risicobeoordeling adviseert wel om nog nader onderzoek te doen naar eventuele risico's bij zwangere vrouwen en zuigelingen.

Immuunsysteem
Mensen met een sterk verminderde werking van het immuunsysteem of ernstige darmziekten wordt aangeraden eerst hun behandelende arts te raadplegen voordat zij probiotica gebruiken.

Aanleiding voor het onderzoek was de dood van 24 patiënten met acute alvleesklierontsteking die in 2007 en 2008 waren behandeld met probiotica.

Drankjes ook veilig
De toediening van deze probiotica geschiedde niet oraal. Bovendien maakte het ziekenhuis in kwestie, het UMC in Utrecht, gebruik van probioticastammen die niet in voeding worden gebruikt.

Eerder dit jaar oordeelde de VWA al dat de consumptie van dranken die probiotica bevatten, geen risico oplevert voor de gezondheid.

Lees ook:
VWA: probioticadrankjes veilig (25 januari 2009)

Yakult en Danone: 'Totaal andere probiotica'(23 januari 2008)'

Probiotica-onderzoek Nederland: 24 doden (23 januari 2008)

Bekijk ons nieuwsoverzicht voor:
Alle artikelen over probiotica

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement