Waarom je geen koekjes kunt bakken van Ben & Jerry’s Cookiedough

cookie dough

De bloem in rauw koekjesdeeg kan je ziek maken. Dat is een verrassende ontdekking.

Door Anneloes van Boven - Foodlog

Van het aflikken van je beslaglepel kan je flink ziek worden. Tot nu toe overheerste de gedachte dat het rauwe ei in koekjesdeeg of cakebeslag daar verantwoordelijk voor is. Nieuw onderzoek wijst uit dat ook de bloem die je gebruikt de boosdoener kan zijn.

Amerikaanse wetenschappers onderzochten een voedselinfectie-uitbraak uit 2016 van Shiga toxine producerende E. coli bacteriën (STEC's). De gemeenschappelijke factor die de patiënten verbond bleek te zijn dat zij allemaal rauw beslag - van taartbeslag via brooddeeg tot cookiedough - geproefd hadden waarvoor ze bloem van hetzelfde merk gebruikt hadden.

Die ontdekking leidde uiteindelijk tot het terughalen van miljoenen kilo's bloem.

In de New York Times legt Marguerite Neill van Brown University uit dat dit een nieuwe ontdekking is: "eerder leek het onaannemelijk dat een droog poeder dat maandenlang bewaard kan blijven levende micro-organismen bevat die de bloem zelf niet bederven, maar iemand nog wel ziek kunnen maken."

De producent onderschrijft het advies om geen rauw beslag te eten. Een woordvoerder geeft aan dat ze de bloem geen hittebehandeling kunnen geven voor het verpakken omdat dit onder meer de rijs-eigenschappen zou beïnvloeden. Neill zegt daarom dat je ook je handen goed moet wassen nadat je met bloem hebt gewerkt. Als je door likken aan beslag een besmetting kunt oplopen, dan gebeurt dat net zo gemakkelijk via handen die er in contact mee zijn geweest.

Het advies geldt overigens niet voor het 'cookiedough' dat bijvoorbeeld in ijs (Ben & Jerry's!) toegevoegd wordt. Dat is niet alleen gepasteuriseerd maar ook nog eens met hitte behandeld voor het in het ijs gaat. Probeer er maar eens een koekje van te bakken, dat lukt gegarandeerd niet.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
STEC-bacterie in rundvlees

STEC-bacterie in rundvlees

De afgelopen week haalden verschillende supermarkten rundvleesproducten uit de schappen vanwege een mogelijke besmetting met de STEC-bacterie. In de meeste gevallen gaat het om rundergehakt. De NVWA geeft in een reactie aan dat het nog niet duidelijk is of al het besmette vlees uit de supermarkt is. Mogelijk volgen er nog meer terugroepacties. Wat is...

STEC-bacterie aangetroffen in rundvleesproducten

STEC-bacterie aangetroffen in rundvleesproducten

Verschillende supermarkten halen rundvleesproducten uit de schappen. Het gaat vooral om rundergehakt. Dit gebeurt vanwege de mogelijke aanwezigheid van de STEC-bacterie in het gehakt. Bij Supermarkt Emté is bacterie uit meerdere rundvleesproducten aangetroffen. Alle supermarkten hebben via de NVWA een waarschuwing uit laten gaan. STEC is de afkorting...

Veiligheidswaarschuwing Olvarit Broccoli en kip

Veiligheidswaarschuwing Olvarit Broccoli en kip

Nutricia laat een veiligheidswaarschuwing uitgaan voor Olvarit Broccoli en kip, wortelen en aardappelen 12 maanden+ in plastic bordje. Het is mogelijk dat het product een andere inhoud heeft dat op de verpakking vermeld staat. Het bordje kan Spaghetti Bolognese bevatten. De ingrediënten komen niet overeen met de ingrediëntendeclaratie. Kinderen die...