Waarom je geen koekjes kunt bakken van Ben & Jerry’s Cookiedough

cookie dough

De bloem in rauw koekjesdeeg kan je ziek maken. Dat is een verrassende ontdekking.

Door Anneloes van Boven - Foodlog

Van het aflikken van je beslaglepel kan je flink ziek worden. Tot nu toe overheerste de gedachte dat het rauwe ei in koekjesdeeg of cakebeslag daar verantwoordelijk voor is. Nieuw onderzoek wijst uit dat ook de bloem die je gebruikt de boosdoener kan zijn.

Amerikaanse wetenschappers onderzochten een voedselinfectie-uitbraak uit 2016 van Shiga toxine producerende E. coli bacteriën (STEC's). De gemeenschappelijke factor die de patiënten verbond bleek te zijn dat zij allemaal rauw beslag - van taartbeslag via brooddeeg tot cookiedough - geproefd hadden waarvoor ze bloem van hetzelfde merk gebruikt hadden.

Die ontdekking leidde uiteindelijk tot het terughalen van miljoenen kilo's bloem.

In de New York Times legt Marguerite Neill van Brown University uit dat dit een nieuwe ontdekking is: "eerder leek het onaannemelijk dat een droog poeder dat maandenlang bewaard kan blijven levende micro-organismen bevat die de bloem zelf niet bederven, maar iemand nog wel ziek kunnen maken."

De producent onderschrijft het advies om geen rauw beslag te eten. Een woordvoerder geeft aan dat ze de bloem geen hittebehandeling kunnen geven voor het verpakken omdat dit onder meer de rijs-eigenschappen zou beïnvloeden. Neill zegt daarom dat je ook je handen goed moet wassen nadat je met bloem hebt gewerkt. Als je door likken aan beslag een besmetting kunt oplopen, dan gebeurt dat net zo gemakkelijk via handen die er in contact mee zijn geweest.

Het advies geldt overigens niet voor het 'cookiedough' dat bijvoorbeeld in ijs (Ben & Jerry's!) toegevoegd wordt. Dat is niet alleen gepasteuriseerd maar ook nog eens met hitte behandeld voor het in het ijs gaat. Probeer er maar eens een koekje van te bakken, dat lukt gegarandeerd niet.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Veiligheidswaarschuwing Montevergine Nougat Bar Peanuts

Veiligheidswaarschuwing Montevergine Nougat Bar Peanuts

Kubizz B.V. laat een veiligheidswaarschuwing uitgaan voor de Montevergine Nougat Bar Peanuts kerstverpakking. Op de verpakking staat niet vermeld dat in het product het allergeen ei-eiwit zit. Mensen met een ei-allergie kunnen na consumptie een allergische reactie krijgen. Daarom adviseert Kubizz deze mensen het product niet te eten.Consumenten zonder...

Action haalt chocoladekoekjes Milka uit de schappen

Action haalt chocoladekoekjes Milka uit de schappen

Action laat een veiligheidswaarschuwing uitgaan voor Milka Sensation Choco Cookies met houdbaarheidsdatum 18 november 2017. Op het etiket staat niet vermeld dat het product ei bevat. De koekjes kunnen schadelijk zijn voor mensen met een ei-allergie. Action haalt de chocoladekoekje uit te schappen. Action verzoekt klanten met een ei-allergie om deze...

Vacuümkoken maakt gevaarlijke bacteriën niet koud

Vacuümkoken maakt gevaarlijke bacteriën niet koud

Koken kan levensgevaarlijk zijn, schrijft de DailyMail, zeker wanneer de kok sous-vide kookt. Bij sous-vide ligt vacuümverpakt voedsel urenlang in een waterbadje van ongeveer 85 graden. Zo komt de smaak het beste tot zijn recht, maar daardoor blijven gevaarlijke bacteriën in leven, ontdekten wetenschappers van Public Health England, de Britse evenknie...