Waarom gezond eten ook lekker moet klinken

groentespies_pixabay

Mensen willen best meer groente eten maar dan moeten zij wel verleid worden door een lekker klinkende naam. Alleen zeggen dat iets op basis van de voedingswaarden gezond is, blijkt niet voldoende om voor de gezonde optie te gaan. Een paar jaar geleden toonden Amerikaanse onderzoekers al aan dat een decadent klinkende naam als twisted citrus glazed carrots helpt om een gezonde keuze te verkopen.

Dat onderzoek kreeg een vervolg bij 5 Amerikaanse universiteitskantines. De deelnemers konden tijdens het vervolg-experiment kiezen uit 71 verschillende gerechten. Die kregen respectievelijk een smaakvolle, neutrale of gezonde naam mee. Na bijna 140.000 geserveerde maaltijden bleek dat de proefpersonen 29% vaker kozen voor het gerecht met de smakelijke naam in plaats van dat met een gezonde naam. 14% van hen verkoos het smakelijke label boven het neutrale label. Uiteindelijk nam de totale groenteconsumptie met 39% toe.

“Smakelijk klinkende benamingen hebben effect doordat zij een positieve smaakbeleving bewerkstelligen bij de consument. Maar dan moet de maaltijd ook echt lekker smaken”, aldus de onderzoekers.

Ander onderzoek wees uit dat mensen ongezond eten als lekker en smakelijk ervaren, terwijl zij als gezond gelabeld eten associëren met minder smaak.

Foodlog

Thema's
Lees ook
Eten moeten we, maar wat is wijs?

Eten moeten we, maar wat is wijs?

Waarom zijn voedingswetenschappelijke inzichten meer omstreden dan die in andere wetenschappen? Dick Veerman - Foodlog Foto: March for Science, Max Pixel Maakt dat wat uit? Jazeker. Het vak is beslissend voor de voedings- en leefstijladviezen ten behoeve van miljarden mensen. 'Goeroes' en wetenschappers onderling bestrijden elkaar openlijk in de pers....

Het gaat niet om het zout in de pap, maar om de pap

Het gaat niet om het zout in de pap, maar om de pap

Veroorzaakt een hoge zoutinname een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten (CVD)? Emeritus hoogleraar pathofysiologie en klinische chemische analyse Frits Muskiet bespreekt tegenstrijdige onderzoeksresultaten en probeert de tegenstellingen te verklaren vanuit de evolutie. Hij acht het niet onwaarschijnlijk dat oorzaak en gevolg worden omgedraaid. Het...

Onderzoek naar verzadigd vet bewijst niets, zegt Wageningse hoogleraar

Onderzoek naar verzadigd vet bewijst niets, zegt Wageningse hoogleraar

Het duurde even, maar er komen reacties op het recent gepubliceerde vetonderzoeken-onderzoek. Professor Edith Feskens (WUR) wijst de gedachte af dat de jonge Australische onderzoeker Steven Hamley de Nederlandse Gezondheidsraad zou dwingen tot heroverweging van de officiële dieetadviezen inzake verzadigd vet. Dat laatste suggereerde Dennis Zeilstra...