Waarom gezond eten ook lekker moet klinken

groentespies_pixabay

Mensen willen best meer groente eten maar dan moeten zij wel verleid worden door een lekker klinkende naam. Alleen zeggen dat iets op basis van de voedingswaarden gezond is, blijkt niet voldoende om voor de gezonde optie te gaan. Een paar jaar geleden toonden Amerikaanse onderzoekers al aan dat een decadent klinkende naam als twisted citrus glazed carrots helpt om een gezonde keuze te verkopen.

Dat onderzoek kreeg een vervolg bij 5 Amerikaanse universiteitskantines. De deelnemers konden tijdens het vervolg-experiment kiezen uit 71 verschillende gerechten. Die kregen respectievelijk een smaakvolle, neutrale of gezonde naam mee. Na bijna 140.000 geserveerde maaltijden bleek dat de proefpersonen 29% vaker kozen voor het gerecht met de smakelijke naam in plaats van dat met een gezonde naam. 14% van hen verkoos het smakelijke label boven het neutrale label. Uiteindelijk nam de totale groenteconsumptie met 39% toe.

“Smakelijk klinkende benamingen hebben effect doordat zij een positieve smaakbeleving bewerkstelligen bij de consument. Maar dan moet de maaltijd ook echt lekker smaken”, aldus de onderzoekers.

Ander onderzoek wees uit dat mensen ongezond eten als lekker en smakelijk ervaren, terwijl zij als gezond gelabeld eten associëren met minder smaak.

Foodlog

Thema's
Lees ook
Wageningen Universiteit start project 'Gezonde Schoollunch'

Wageningen Universiteit start project 'Gezonde Schoollunch'

Wat is het effect van een gezonde schoollunch op het eetgedrag van kinderen? Dit en meer wordt onderzocht in het project ‘Gezonde Schoollunch’ waar drie basisscholen in Nederland aan meedoen. Wageningen University & Research en de Vrije Universiteit Amsterdam doen met verschillende partners onderzoek naar een gezonde schoollunch. Vanaf...

Preventieakkoord is risico voor staatssecretaris Blokhuis

Preventieakkoord is risico voor staatssecretaris Blokhuis

De presentatie van het uitgestelde Preventieakkoord nadert. Het zal waarschijnlijk een weinig ambitieus akkoord blijken. Dat is slecht nieuws voor staatssecretaris Paul Blokhuis die hoge verwachtingen heeft gewekt. Met een 'kippenvel'-video moet het povere resultaat toch nog wat lijken. Door Dick Veerman - Foodlog Het Nationaal Preventieakkoord dat...

Brightlands wil gezondheidseffecten groenten en fruit meten

Brightlands wil gezondheidseffecten groenten en fruit meten

Iedereen weet dat het eten van groenten en fruit gezond is. Ze zijn een bron van vezels, vitaminen en mineralen en bevatten relatief weinig zout en vetten. Toch is het lastig om aan te tonen welke stoffen er precies in een versproduct zitten, en wat de precieze gezondheidseffecten zijn. Producenten kunnen dan ook geen gezondheidsclaims plaatsen bij...