Wageningen Universiteit start project 'Gezonde Schoollunch'

child-eating-food-35545

Wat is het effect van een gezonde schoollunch op het eetgedrag van kinderen? Dit en meer wordt onderzocht in het project ‘Gezonde Schoollunch’ waar drie basisscholen in Nederland aan meedoen.

Wageningen University & Research en de Vrije Universiteit Amsterdam doen met verschillende partners onderzoek naar een gezonde schoollunch. Vanaf 29 oktober tot aan de meivakantie krijgen kinderen op basisscholen tijdens de lunchpauze een gezonde lunch aangeboden. De kinderen mogen elke dag kiezen van een lunchbuffet dat bestaat uit volkorenbrood, gezond beleg, groente, water, melk en karnemelk. Een paar keer per week is er wat extra’s zoals soep, salade, een eitje of fruit. De onderzoekers willen in kaart brengen wat en hoeveel kinderen gemiddeld eten van een gezonde zelfsmeerlunch. Verder bekijken ze of kinderen na een gezonde lunch ook buiten schooltijd anders gaan eten.

Gezond eten

Slechts één op de vier kinderen van 1 tot 12 jaar eet voldoende fruit en groente, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. Melk en yoghurt worden steeds vaker vervangen door alternatieven met veel suiker. Ook zijn er grote verschillen in de samenstelling en kwaliteit van de meegebrachte broodtrommels tussen kinderen op school en tussen scholen onderling.

Lees ook
Nederlandse supermarkten onthullen cijfers voedselverspilling

Nederlandse supermarkten onthullen cijfers voedselverspilling

Van al het voedsel in Nederlandse supermarkten wordt gemiddeld 98,3% verkocht. 1,7% van het voedsel komt niet bij de consument terecht. Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek van supermarkten, Wageningen Universiteit & Research (WUR) en het ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit. Het verspilde voedsel bestaat voor een groot deel uit...

Consumentenbond: Veel zout in vleesvervangers

Consumentenbond: Veel zout in vleesvervangers

Vleesvervangers zijn populair, maar zijn deze ook gezond en hoe zit het met de smaak? De consumentenbond testte zestien vegetarische hamburgers. En concludeerde grote verschillen op het gebied van smaak en gezondheid tussen deze vleesvervangers. De burgers bevatten vooral veel zout.

De kunst van doeltreffend bemonsteren

De kunst van doeltreffend bemonsteren

‘Meten is weten’ is wel het meest versleten cliché ooit. Bovendien is het in het geval van oppervlaktebesmettingen lang niet altijd waar. “In een Europese fabriek voor zuigelingenvoeding waren alle testen negatief. Toch kon er twee keer in de laatste tien jaar een salmonella-uitbraak optreden”, zegt Universitair docent...