Wat is het effect van een gezonde schoollunch op het eetgedrag van kinderen? Dit en meer wordt onderzocht in het project ‘Gezonde Schoollunch’ waar drie basisscholen in Nederland aan meedoen.

Wageningen University & Research en de Vrije Universiteit Amsterdam doen met verschillende partners onderzoek naar een gezonde schoollunch. Vanaf 29 oktober tot aan de meivakantie krijgen kinderen op basisscholen tijdens de lunchpauze een gezonde lunch aangeboden. De kinderen mogen elke dag kiezen van een lunchbuffet dat bestaat uit volkorenbrood, gezond beleg, groente, water, melk en karnemelk. Een paar keer per week is er wat extra’s zoals soep, salade, een eitje of fruit. De onderzoekers willen in kaart brengen wat en hoeveel kinderen gemiddeld eten van een gezonde zelfsmeerlunch. Verder bekijken ze of kinderen na een gezonde lunch ook buiten schooltijd anders gaan eten.

Gezond eten

Slechts één op de vier kinderen van 1 tot 12 jaar eet voldoende fruit en groente, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. Melk en yoghurt worden steeds vaker vervangen door alternatieven met veel suiker. Ook zijn er grote verschillen in de samenstelling en kwaliteit van de meegebrachte broodtrommels tussen kinderen op school en tussen scholen onderling.

Altijd op de hoogte blijven?