Wageningen University lanceert sevencountriesstudy.com

zeven landen studie

WAGENINGEN - Wageningen University heeft de website sevencountriesstudy.com gelanceerd over de Zeven Landen Studie. Daarop staan de resultaten van 50 jaar onderzoek naar voeding en leefgewoonten in zeven landen, van de VS tot Japan en van Finland tot Griekenland. Het Nederlandse onderzoek betreft het Zutphen-cohort.

Eind jaren vijftig vroegen wetenschappers zich af wat de oorzaken waren van hart- en vaatziekten en wat de invloed was van het voedings- en leefpatroon. Ze gingen van start met onderzoek in 16 regio’s in zeven landen met bijna 13.000 mannen in de leeftijd van 40 tot 59 jaar. Eén van die landen, Joegoslavië, bestaat niet meer, maar de cohorten in Kroatië en in Servië bleven gevolgd worden.

Toegankelijk maken

De Zeven Landen Studie heeft vooralsnog tien boeken en meer dan 500 andere publicaties opgeleverd. Om al die informatie toegankelijk te maken heeft een team van Wageningen University onder leiding van hoogleraar Volksgezondheidsonderzoek Daan Kromhout de website over hart- en vaatziekten en over gezond ouder worden gemaakt.

Risicofactoren

Op de site staan 70 korte introducties over risicofactoren, dieet en leefstijl (bij hart- en vaatziekten) en over sterfte, geestelijke gezondheid en lichaamsbeweging en leefstijl (bij gezond ouder worden).

Bij de inleidingen staan links naar de samenvattingen van wetenschappelijke publicaties over dit thema.

De website richt zich op verschillende doelgroepen. De site is daarom zo toegankelijk mogelijk gemaakt, legt prof. Kromhout uit, die sinds 1979 bij het onderzoek betrokken is. “De website richt zich op iedereen die geïnteresseerd is: studenten, journalisten, maar ook consumenten die daar belangstelling voor hebben. De site is ook bedoeld voor wetenschappers. Daarom bieden we ook de mogelijkheid om door te klikken.”

Lees ook:

Zutphenaar sterft gemiddeld 6 jaar eerder dan Kretenzer (6 december 2013)