Wageningen UR opent onderzoeksfaciliteit voor kwaliteitsbeheersing versproducten
Wageningen Food & Biobased Research opende op 6 oktober 2017 haar vernieuwde onderzoeksfaciliteit voor kwaliteitsbeheersing in de groente-, fruit- en bloemensector. In de faciliteit zijn kennis en expertise over naoogsttechnologie en agro food robotica samengebracht. Wereldwijd groeit de behoefte naar het behoud van kwaliteit. Bedrijven kunnen met de inzichten die zij in Wageningen opdoen hun producten langer vers houden en voedselverspilling terugdringen.
Duurzame versketen
“Bedrijven hebben baat bij een duurzame versketen waarin de kwaliteit tijdens bewaring, transport en verkoop optimaal gestuurd wordt. Voedselverliezen worden hiermee teruggedrongen en er komt meer kwalitatief goed voedsel beschikbaar voor de wereldbevolking. Bedrijven versterken bovendien hun internationale marktpositie”, aldus Raoul Bino, algemeen directeur van de Agrotechnology & Food Sciences Group bij Wageningen University & Research.
Multidisciplinaire aanpak
Om wereldwijd tot duurzame versketens te komen is een multidisciplinaire aanpak nodig. In de vernieuwde onderzoeksfaciliteit zijn expertises rond de fysiologie, kwaliteit en houdbaarheid van versproducten gekoppeld aan robotica en vision technologie. De opgedane inzichten worden door Wageningse experts en bedrijven vertaald naar methoden waarmee de kwaliteit van producten snel, objectief en nauwkeurig te meten en te voorspellen is.
Veel onderzoeksmogelijkheden
Tijdens de opening op 6 oktober gaven Wageningse experts demonstraties over diverse onderwerpen en namen de aanwezigen een kijkje in de diverse onderzoeksruimtes: van een ATP-teststation waarin koelvoertuigen onder extreme klimaatomstandigheden van -20º tot +50º Celsius getest kunnen worden tot verpakkingsruimtes en een groot aantal afzonderlijk instelbare miniklimaatcellen. Er zijn ook speciale ruimtes voor robotica en vision onderzoek, waarin experts werken aan methoden voor snelle, objectieve en nauwkeurige kwaliteitscontrole. Het gebouw beschikt over een plaza die bedrijven kunnen huren voor demonstraties, workshops en trainingen.
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Too Good To Go redde 18 miljoen maaltijden in vijf jaar
Het platform Too Good To Go is deze maand vijf jaar actief in Nederland. Deze app tegen voedselverspilling redde in die tijd 18 miljoen maaltijden, wat neerkomt op ongeveer één maaltijd per inwoner. Ook wereldwijd namen de cijfers de afgelopen anderhalf jaar toe. In totaal zijn er inmiddels al 200 miljoen maaltijden gered.
Lidl doneert 1,3 miljoen porties groente en fruit aan Voedselbanken
Lidl gaat jaarlijks 600.000 kilo groente en fruit doneren aan Voedselbanken Nederland, wat gelijk staat aan ruim 1,3 miljoen porties groente en fruit. Dat maakte de supermarktketen bekend tijdens het jubileumdiner in de Kookfabriek in Utrecht waar Lidl en Voedselbanken Nederland hun 10-jarige samenwerking vierden.
Minimalisatie en optimalisatie tijdens Packaging Innovations 2023
De ontwikkelingen in de wetgeving over het terugdringen van wegwerpplastics en verpakking volgen zich in een rap tempo. Op 5 en 6 april 2023 staan (verpakkings)experts die inspelen op deze nieuwe ontwikkelingen op het podium tijdens Packaging Innovations in de Brabanthallen.