WUR maakt Catalogus Biobased Verpakkingen

Wageningen UR heeft een catalogus samengesteld van biobased verpakkingen voor onder meer vers en houdbaar voedsel.

De catalogus Biobased Verpakkingen is geschreven voor inkopers, gebruikers en producenten van verpakkingsmaterialen en voor beleidsmedewerkers van overheden. Verschillende producenten van biobased materialen en verpakkingen hebben hun medewerking verleend aan de productie.

Duurzaam verpakken staat volop in de belangstelling bij consumenten, industrie en overheid. Biobased materialen zijn minder belastend voor het milieu door gebruik van plantaardige grondstoffen en door een lagere CO2-uitstoot.

Biobased materialen zijn materialen waarvan de grondstoffen direct of indirect van natuurlijke oorsprong zijn. Voorbeelden zijn papier en hout maar ook bioplastics zoals polymelkzuur (pla) waarvan de bouwstenen worden gemaakt uit suikers.

Hoewel biobased materialen worden gemaakt uit plantaardige grondstoffen zijn de materialen niet per definitie biologisch afbreekbaar of composteerbaar. Dit is ook niet voor alle toepassingen wenselijk. Biobased materialen kunnen wel hergebruikt of gerecycled worden.

Sla langer houdbaar

Wageningen UR wijst op specifieke voordelen die deze plastics bieden. Biobased plastic verpakkingen hebben vaak een beter ademend vermogen waardoor verse producten zoals sla langer houdbaar zijn of brood langer vers blijft. Een aantal van deze plastics zijn bovendien van nature antistatisch waardoor minder additieven toegevoegd hoeven te worden dan bij conventionele kunststoffen.

Wageningen UR Food & Biobased Research was door het ministerie van Economische Zaken gevraagd inzicht te geven in mogelijke toepassingen van biobased materialen en verpakkingen. EZ wil het gebruik van biobased materialen stimuleren, onder andere door pilots bij duurzaam inkoopbeleid.

Lees ook:

Plan voor verpakkingsloze super in Nederland (24 september 2014)

Gratis publicatie over duurzaam verpakken (16 oktober 2013)

Lees ook
De uitdaging van navulbare verpakkingen

De uitdaging van navulbare verpakkingen

Met de opmars van verpakkingsvrije supermarkten wegen consumenten vaker zelf producten af. Welke stappen moeten fabrikanten zetten om consumenten te verzekeren dat ze de juiste prijs betalen voor de goederen die ze op de weegschaal leggen?

Duurzame drinkrietjes bevatten vaak PFAS

Duurzame drinkrietjes bevatten vaak PFAS

Twee studenten biologie van de Universiteit Antwerpen onderzochten de mate van PFAS in drinkrietjes. Voor deze rietjes wordt vaak reclame gemaakt omwille van de 100% biologische afbreekbaarheid. De studenten onderzochten of deze rietjes wel echt duurzaam en biologisch afbreekbaar zijn.

Franse start-up introduceert ecologisch alternatief voor kartonnen wegwerpbekers in Nederland

Franse start-up introduceert ecologisch alternatief voor kartonnen wegwerpbekers in Nederland

De Franse start-up AUUM heeft een compacte technologie ontwikkeld als innovatief en ecologisch alternatief voor kartonnen en plastic bekers. De oplossing reinigt, desinfecteert en droogt een glas in 10 seconden met slechts 2cl water en geen chemicaliën. ISS Facility Services in Nederland wordt de eerste commerciële partner in Nederland die de AUUM-oplossing...