Wageningse hoogleraar strijdt tegen voedselfraude

WAGENINGEN - Prof. Saskia van Ruth van Wageningen UR onderzoekt methoden om voedselfraude te detecteren. Het gaat dan niet alleen om de samenstelling, zoals bij met paardenvlees vermengd rundvlees, maar ook om kwaliteitsaspecten als duurzaamheid, biologisch en de geografische herkomst, zo legde ze maandag uit tijdens de Food Professional Day in Wageningen.

Van Ruth wees erop dat fraude met voeding van alle tijden is. "De Oude Grieken beschreven al dat er water bij de wijn werd gedaan. En in de Franse tijd kregen mensen die met boter rommelden, boter op hun hoofd en werden ze bij het vuur geplaatst."

De laatste tijd is er echter volop in de media over het verschijnsel geschreven. Van Ruth ging in op nep-Heinz ketchup dat aan het licht kwam toen de flessen bleken te kunnen exploderen; de affaire met paardenvlees in lasagne, Zweedse balletjes en andere rundvleesproducten; en biologische eieren. Er hebben in de media zelfs berichten gestaan over verdenkingen van hondenvlees in gehaktballen.

In China werd uit het riool geschept vet opnieuw in de voedselketen gebracht in de vorm van olie om mee te koken. Naar schatting 10 procent van de kookolie in China zou van die dubieuze herkomst zijn. China heeft echter de wetgeving aangescherpt om dergelijke uitwassen te voorkomen.

Patroonherkenning

De Wageningse hoogleraar onderzoekt samen met collega's van de VU methoden om het detectierisico te vergroten. Vroeger werd daarvoor eiwit- en vetgehalte vergeleken met andere producten, maar dat voldoet niet om bijvoorbeeld de geografische herkomst na te gaan. Dan is patroonherkenning nodig. Dat kan door een 'vingerafdruk' van het product te maken.

Ze toonde een afbeelding van de door de FDA ontwikkelde Counterfeit Detection Device CD-3, een handheld waarmee met behulp van licht fraude kan worden vastgesteld.

In Wageningen wordt gewerkt met een massaspectrometer om de herkomst van een product vast te stellen. Zo kan bijvoorbeeld van chocola in 30 seconden worden vastgesteld waar het vandaan komt. Dat wordt gedaan door de chocola plat te slaan en in een fles te doen. Met een massaspectrometer worden vervolgens de vluchtige stoffen gemeten. Aan het profiel is te zien waar de chocola vandaan komt.

Bij de opening van het nieuwe Orion-gebouw van de WUR was er een model van het gebouw in chocola gemaakt. Meting wees uit dat het om chocola van bonen uit Afrika ging. Ook het gehalte aan cacao en andere specifieke kenmerken zijn bijvoorbeeld te meten.

Lees ook:

Meer over
Lees ook

Bertolli en Lidl genoemd in olijfolieschandaal

Het Italiaanse Openbaar Ministerie stelt een onderzoek in naar zeven producenten van olijfolie, waaronder deOleo (fabrikant van Bertolli) en Lidl (merk Primadonna). Ze worden verdacht van fraude omdat ze ‘gewone’ olijfolie als duurdere 'extra vergine' op de markt zouden hebben gebracht. Diverse merken worden ook in Nederland verkocht. Het onderzoek wordt ingesteld naar aanleiding van een olijfolietest van het Italiaanse tijdschrift il Test. Daarbij kwam na onderzoek naar voren dat negen van de twintig geteste flessen geen extra vergine olijfolie bevatten, terwijl dit wel op het etiket vermeld staat....

Boetes voor fraude met lamsvlees

De NVWA heeft zes bedrijven een boete van 525 euro opgelegd voor het aanbieden van onverpakt vlees als lamsvlees, terwijl het vermengd was met kalkoen- of rundvlees. Voor het onderzoek heeft de NVWA 57 slagerijen en kleine supermarkten bezocht waar onverpakt lamsvlees wordt verkocht. Op zes locaties, bijna tien procent) bleek het vlees niet 100 procent lamsvlees en zij kregen dan ook een boete. Bij drie was het lamsvlees vermengd met kalkoen- en bij de andere drie met rundvlees. Of de overtreders slagers of juiste kleine supermarkten waren, vermeldt de NVWA niet. Aanleiding tot het onderzoek was...

FNLI verbaasd over fraudemeldpunt van Consumentenbond

De FNLI is verbaasd dat de Consumentenbond een meldpunt Voedselfraude is gestart. “Op welke grond is de Consumentenbond tot de conclusie gekomen dat de meldpunten van de NVWA niet zouden functioneren?”, vraagt FNLI-directeur Philip den Ouden zich af. Volgens hem heeft de NVWA al jaren een meldpunt voor anonieme klachten uit de keten. Sinds juni 2014 is daar ook nog een speciaal meldpunt voor fraude in de vleesketen bijgekomen. “Verandert het openstellen van nog een meldpunt, maar nu bij de Consumentenbond, opeens aan de effectiviteit daarvan? Ik heb het antwoord nog niet gezien”, reageert Den Ouden...