Wageningse hoogleraar strijdt tegen voedselfraude

WAGENINGEN - Prof. Saskia van Ruth van Wageningen UR onderzoekt methoden om voedselfraude te detecteren. Het gaat dan niet alleen om de samenstelling, zoals bij met paardenvlees vermengd rundvlees, maar ook om kwaliteitsaspecten als duurzaamheid, biologisch en de geografische herkomst, zo legde ze maandag uit tijdens de Food Professional Day in Wageningen.

Van Ruth wees erop dat fraude met voeding van alle tijden is. "De Oude Grieken beschreven al dat er water bij de wijn werd gedaan. En in de Franse tijd kregen mensen die met boter rommelden, boter op hun hoofd en werden ze bij het vuur geplaatst."

De laatste tijd is er echter volop in de media over het verschijnsel geschreven. Van Ruth ging in op nep-Heinz ketchup dat aan het licht kwam toen de flessen bleken te kunnen exploderen; de affaire met paardenvlees in lasagne, Zweedse balletjes en andere rundvleesproducten; en biologische eieren. Er hebben in de media zelfs berichten gestaan over verdenkingen van hondenvlees in gehaktballen.

In China werd uit het riool geschept vet opnieuw in de voedselketen gebracht in de vorm van olie om mee te koken. Naar schatting 10 procent van de kookolie in China zou van die dubieuze herkomst zijn. China heeft echter de wetgeving aangescherpt om dergelijke uitwassen te voorkomen.

Patroonherkenning

De Wageningse hoogleraar onderzoekt samen met collega's van de VU methoden om het detectierisico te vergroten. Vroeger werd daarvoor eiwit- en vetgehalte vergeleken met andere producten, maar dat voldoet niet om bijvoorbeeld de geografische herkomst na te gaan. Dan is patroonherkenning nodig. Dat kan door een 'vingerafdruk' van het product te maken.

Ze toonde een afbeelding van de door de FDA ontwikkelde Counterfeit Detection Device CD-3, een handheld waarmee met behulp van licht fraude kan worden vastgesteld.

In Wageningen wordt gewerkt met een massaspectrometer om de herkomst van een product vast te stellen. Zo kan bijvoorbeeld van chocola in 30 seconden worden vastgesteld waar het vandaan komt. Dat wordt gedaan door de chocola plat te slaan en in een fles te doen. Met een massaspectrometer worden vervolgens de vluchtige stoffen gemeten. Aan het profiel is te zien waar de chocola vandaan komt.

Bij de opening van het nieuwe Orion-gebouw van de WUR was er een model van het gebouw in chocola gemaakt. Meting wees uit dat het om chocola van bonen uit Afrika ging. Ook het gehalte aan cacao en andere specifieke kenmerken zijn bijvoorbeeld te meten.

Lees ook:

Meer over
Lees ook

‘Lamsvlees van kalkoen' is bekend bij NVWA

De NVWA weet dat slagers kalkoenvlees soms verkopen als lamsvlees. Een maand geleden is dat door de NVWA zelf ook weer geconstateerd. Er loopt al een onderzoek. Dat antwoordt minister Schippers (VWS) op Kamervragen naar aanleiding van tv-programma de Keuringsdienst van Waarde. In de tv-uitzending op 16 april werden onverpakte producten onderzocht die door slagers als lamsvlees werden verkocht. 4 van de 10 monsters bleken toen geheel of gedeeltelijk uit kalkoenvlees te bestaan. Schippers geeft aan dat al een NVWA-onderzoek naar dergelijke praktijken loopt. Als de programmamakers de namen van de...

Fraude met invoerrechten melkpermeaat

Een transportbedrijf in Barneveld wordt ervan verdacht melkpermeaat bij de douane aan te geven als weipermeaat. Hierdoor zou naar schatting 4 miljoen euro aan invoerrechten zijn ontdoken. De Fiod heeft vorige week, onder leiding van het Functioneel Parket, 3 doorzoekingen gedaan: in 2 woningen, in Putten en Garderen, en in een bedrijfspand in Barneveld. Er is één aanhouding verricht. Bij de invoer vanuit Zwitserland zou het transportbedrijf melkpermeaat als weipermeaat aangegeven hebben, waardoor te weinig invoerrechten zijn afgedragen. Het onderzoek is gestart nadat de EU de lidstaten heeft gevraagd...

Selten krijgt 2,5 jaar cel

Willy Selten uit Oss is veroordeeld tot 2,5 jaar cel. Volgens de rechtbank in Den Bosch heeft hij zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte door paardenvlees te verkopen als rundvlees. Tegen de vleeshandelaar was 5 jaar geëist. De rechtbank stelt dat Selten het imago van de Nederlandse vleessector in binnen- en buitenland heeft geschaad, evenals het consumentenvertrouwen. Dat meldt de NOS. Daarnaast heeft hij maatschappelijke onrust veroorzaakt en dat is volgens de rechter ernstig, vooral als het om voedsel gaat. Lees ook: Vijf jaar geëist tegen Willy Selten om paardenvlees (26 maart 2015)...

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren