Wageningse hoogleraar strijdt tegen voedselfraude

WAGENINGEN - Prof. Saskia van Ruth van Wageningen UR onderzoekt methoden om voedselfraude te detecteren. Het gaat dan niet alleen om de samenstelling, zoals bij met paardenvlees vermengd rundvlees, maar ook om kwaliteitsaspecten als duurzaamheid, biologisch en de geografische herkomst, zo legde ze maandag uit tijdens de Food Professional Day in Wageningen.

Van Ruth wees erop dat fraude met voeding van alle tijden is. "De Oude Grieken beschreven al dat er water bij de wijn werd gedaan. En in de Franse tijd kregen mensen die met boter rommelden, boter op hun hoofd en werden ze bij het vuur geplaatst."

De laatste tijd is er echter volop in de media over het verschijnsel geschreven. Van Ruth ging in op nep-Heinz ketchup dat aan het licht kwam toen de flessen bleken te kunnen exploderen; de affaire met paardenvlees in lasagne, Zweedse balletjes en andere rundvleesproducten; en biologische eieren. Er hebben in de media zelfs berichten gestaan over verdenkingen van hondenvlees in gehaktballen.

In China werd uit het riool geschept vet opnieuw in de voedselketen gebracht in de vorm van olie om mee te koken. Naar schatting 10 procent van de kookolie in China zou van die dubieuze herkomst zijn. China heeft echter de wetgeving aangescherpt om dergelijke uitwassen te voorkomen.

Patroonherkenning

De Wageningse hoogleraar onderzoekt samen met collega's van de VU methoden om het detectierisico te vergroten. Vroeger werd daarvoor eiwit- en vetgehalte vergeleken met andere producten, maar dat voldoet niet om bijvoorbeeld de geografische herkomst na te gaan. Dan is patroonherkenning nodig. Dat kan door een 'vingerafdruk' van het product te maken.

Ze toonde een afbeelding van de door de FDA ontwikkelde Counterfeit Detection Device CD-3, een handheld waarmee met behulp van licht fraude kan worden vastgesteld.

In Wageningen wordt gewerkt met een massaspectrometer om de herkomst van een product vast te stellen. Zo kan bijvoorbeeld van chocola in 30 seconden worden vastgesteld waar het vandaan komt. Dat wordt gedaan door de chocola plat te slaan en in een fles te doen. Met een massaspectrometer worden vervolgens de vluchtige stoffen gemeten. Aan het profiel is te zien waar de chocola vandaan komt.

Bij de opening van het nieuwe Orion-gebouw van de WUR was er een model van het gebouw in chocola gemaakt. Meting wees uit dat het om chocola van bonen uit Afrika ging. Ook het gehalte aan cacao en andere specifieke kenmerken zijn bijvoorbeeld te meten.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Meer over
Lees ook
'Ontwikkel eigen normen tegen foodschandalen'

'Ontwikkel eigen normen tegen foodschandalen'

Foodbedrijven moeten - als reactie op voedselschandalen - meer doen dan alleen maar voldoen aan standaarden en wetgeving. Bedrijven die zich onderscheiden, ontwikkelen eigen normen en gebruiken deze om risico’s te beheersen, efficiency te vergroten, hun merk te beschermen en handelsbarrières te creëren. Dat stelt PwC in de publicatie Food trust – Giving...

Vijf jaar geëist tegen Willy Selten om paardenvlees

Het Functioneel Parket heeft dinsdag voor de rechtbank in Den Bosch een gevangenisstraf van vijf jaar geëist tegen vleesverwerker Willy Selten uit Oss, omdat hij in 2011 en 2012 volgens het Openbaar Ministerie  op grote schaal paardenvlees heeft omgekat naar rundvlees. “Door zijn handelen is op grove wijze het vertrouwen van de consument in de veiligheid en kwaliteit van vlees geschonden. Hij heeft de reputatie van Nederland als vlees exporterend land te grabbel gegooid. Daarbij past een jarenlange gevangenisstraf.” Bij Selten werden karkassen uitgebeend en versneden. Hij leverde aan ambachtelijke...

‘Plaats herkomst verwerkt vlees ook op etiket’

Het Europees Parlement wil in navolging van vers en bevroren vlees ook voor verwerkt vlees een herkomstetiket. Op die manier kan de consument zien uit welk land het vlees afkomstig is, dat in gerechten als lasagne of pizza is verwerkt. Voor vers en diepvriesvlees is de vermelding van het land van herkomst al verplicht. Een meerderheid van het EP in Straatsburg roept de Europese Commissie op voor verwerkt vlees met vergelijkbare regels te komen, meldt Nu.nl. De herkomstvermelding van verwerkt vlees kan volgens het EP vleesfraude tegengaan. Ook kan het bijdragen aan het herstellen van consumentenvertrouwen na...