Wageningse onderzoekers finalisten Food System Vision Prize

 

Imke de Boer en Evelien de Olde zijn met hun team genomineerd voor de Food System Vision Prize. Het team presenteert een “holistische visie op een gezond en circulair voedselsysteem” in Nederland. Het team maakt kans om ‘Top Visionary’ te worden en een prijs van $200.000 dollar te winnen.

Holistisch

Het Wageningse team stelde een plan op dat het Nederlandse voedselsysteem opnieuw ontwerpt. Dit nieuwe systeem produceert gezond voedsel voor iedereen, met respect voor planeet, mensen en dieren. Volgens De Boer en De Olde is dit mogelijk middels een aantal strategieën. Plantaardig voedsel zou bijvoorbeeld aantrekkelijker en toegankelijker moeten worden en dus de ‘logische keuze’ voor consumenten. Akkerbouwers zouden aan strokenteelt moeten doen en varkens en kippen krijgen alleen nog biomassa die niet geschikt is voor menselijke consumptie. Daarnaast zijn reclames voor bijvoorbeeld frisdranken verboden in 2015 en hebben alle huizen zonnepanelen of groene daken. De initiatiefnemers benadrukken dat dit toekomstideaal alleen mogelijk is als alle actoren in de keten eraan bijdragen. De Boer en De Olde zijn bijzonder vereerd: “We zijn ontzettend blij dat zo’n integrale visie, die we samen met inspirerende mensen uit het veld hebben ontwikkeld, heeft gewonnen. Echt heel gaaf!”

Food System Prize

Food System prijs is een initatief van de Rockefeller Foundation. De jury is op zoek naar visies op regionale voedselsystemen die zowel inspirerend en gedurfd zijn en concreet en haalbaar zijn. De jury bekeek dit op zes punten: systematische focus, veranderpotentieel, rekening die gehouden wordt met de gemeenschap, inspirerend, haalbaar, samenwerking met de lokale gemeenschap. Er waren meer dan 1300 inzendingen, waarvan er 76 als halve finalisten hun plan verder mochten uitwerken. Van de 76 zijn er nu tien finalisten overgebleven. Vanaf september tot december dit jaar volgen zij een virtueel programma waarin zij hun ideeën verder uitwerken. Elke finalist maakt na deze periode kans op de titel ‘Top Visionary’ en $200.000 te ontvangen. De tien andere finalisten zijn hier te vinden en hebben wijdverspreide achtergronden. Een visie uit Beijing rich zich op een plantaardig dieet, terwijl een plan uit Lima focust op verantwoord watergebruik.

Bron: Food system vision prize

Lees ook
Unilever opent nieuw Foods Innovation Center op de campus van Wageningen

Unilever opent nieuw Foods Innovation Center op de campus van Wageningen

Op vrijdag 6 december opende Koning Willem-Alexander het nieuwe Global Foods Innovation Center op de campus van de Wageningen Universiteit. Unilever koos voor een plek waar naast veel academisch talent ook jonge bedrijven zitten.

Flexibele robots in agrofood

Flexibele robots in agrofood

Beeld: Eldert van Henten/wur Repeterend zwaar en saai werk in klamme kassen of in de vleesverwerkingsindustrie lijkt een uitgelezen kans om robots in te zetten. Maar die kunnen nog niet goed overweg met de complexe werkomgevingen. Innovatieprogramma FlexCRAFT wil dat de komende vier jaar veranderen. ‘Nederland heeft een toonaangevende agrofoodsector...

Blockchain: belofte en werkelijkheid

Blockchain: belofte en werkelijkheid

Blockchain: volgens de goeroe ‘het nieuwe internet’, volgens de scepticus een ‘oplossing zonder probleem’. In de voedingsmiddelenindustrie omarmen steeds meer partijen blockchain als dé technologie die supply chains transparant, efficiënt en veilig gaat maken. Maar verwachten we niet teveel?  Ketens in de voedselsector...