Wageningse onderzoekers winnen rubisco-eiwit uit tomatenblad

Tomatenbladeren (Unsplash)

Onderzoekers van Wageningen University & Research zijn er als eerste ter wereld in geslaagd het hoogwaardige Rubisco-eiwit te winnen uit tomatenblad, een belangrijke reststroom in de glastuinbouw. De methode die ze hanteerden, lijkt op eerdere door hen ontwikkelde methodes voor de isolatie van Rubisco uit andere reststromen. Bij toepassing op grote schaal komen zo meer plantaardige eiwitten beschikbaar om onze groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden, en in het westen sneller een verschuiving teweeg te brengen naar een meer plantaardig dieet.

Vertrekpunt voor de pilot-studie was een extractie-methode voor het winnen van rubisco uit bietenblad. De onderzoekers onderzochten of ze hiermee ook het giftige (hydroxy)tomatine uit tomatenblad konden verwijderen. Het leverde een hoogwaardig eiwitpoeder op dat vrij was van toxines.

Benutten wat er is

De aanpak is mogelijk ook geschikt voor het winnen van Rubisco uit de bladeren van andere voedselgewassen. Denk aan aardappel en cassave, die net als tomatenblad toxines bevatten en daardoor niet geschikt zijn voor directe consumptie. “Onze methode filtert de componenten die kleiner zijn dan het te isoleren eiwit – dit geldt voor veel toxines – er uit”, vertelt Marieke Bruins, senior onderzoeker eiwittechnologie bij Wageningen University & Research en projectleider. “Onze studie bewijst dat je veel duurzaamheidswinst kunt boeken door beter te benutten wat er is, of het nu gaat om reststromen of een technologie.”

Opschalen

De onderzoekers willen de technologie samen met het bedrijfsleven verder ontwikkelen naar toepassingen op industriële schaal. “Dat kunnen glastuinbouwbedrijven zijn, maar ook gebruikers van plantaardige eiwitten. Denk bijvoorbeeld aan fabrikanten van zuivel- en vleesvervangers”, aldus Bruins.

Reststromen

Bij de oogst van voedselgewassen komt jaarlijks zo’n 40 tot 50 ton per hectare aan reststromen in de vorm van bladeren en stengels vrij. De bladeren worden ondergeploegd als meststof op het land of gecomposteerd, toepassingen die een stuk laagwaardiger zijn dan gebruik van eiwit voor humane consumptie.

Rubisco

Rubisco, voluit ribulose-1,5-bifosfaat carboxylase oxygenase, is een cruciaal enzym bij de fotosynthese. Het eiwit is dan ook te vinden in het blad van elke groene plant op aarde, vaak in aanzienlijke hoeveelheden. Rubisco, mits zuiver, heeft een neutrale geur, kleur en smaak en heeft een goede balans van de essentiële aminozuren. Het eiwit heeft ook goede gelerende eigenschappen. Dat maakt Rubisco bij uitstek geschikt om te verwerken in vleesvervangers en plantaardige alternatieven voor zuivel, bijvoorbeeld voor een stevige ‘bite’ of om het mondgevoel te verbeteren. Het eiwit is daarnaast een goede vervanger van ei in voedingsmiddelen.

Multidisciplinair onderzoek

Wageningen University & Research doet al meer dan tien jaar onderzoek naar efficiënte, economisch interessante extractie van eiwitten uit landbouwafvalstromen. Procestechnologen en biochemici werken hierbij nauw samen met experts op het gebied van plantenveredeling en -fysiologie. Meer weten over het onderzoek? Bekijk deze video.

Bron: WUR

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Thema's
Lees ook
De verrassende chemie van de natuur

De verrassende chemie van de natuur

Hoe komen we van een dierlijk naar een plantaardig consumptiepatroon? De eigenschappen van plantaardige eiwitten zijn nou eenmaal anders dan die van dierlijke. Bij WUR doen ze onderzoek naar het verbeteren van die functionaliteiten.

Het verschil tussen vleeseters, vlees verminderaars en vleesmijders

Het verschil tussen vleeseters, vlees verminderaars en vleesmijders

Het minderen van vlees is vanwege de milieu-en gezondheidsaspecten een hot topic Je hebt groepen die helemaal geen vlees eten zoals de vegetariërs en de veganisten, groepen die minder vlees eten namelijk flexitariërs maar ook nog steeds de echte vleeseters. Vanuit Wageningen University & Research (WUR) zijn er laatst twee studies verschenen waarin het...

Birgit Loos benoemd tot Algemeen Directeur Wageningen Food Safety Research

Birgit Loos benoemd tot Algemeen Directeur Wageningen Food Safety Research

De Raad van Bestuur van Wageningen University & Research (WUR) heeft Birgit Loos benoemd tot Algemeen Directeur Wageningen Food Safety Research met ingang van 1 januari 2023. Zij volgt Robert van Gorcom op die met pensioen gaat. Loos is momenteel hoofd van het Centrum Voeding, Preventie en Zorg van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).