Uit een steekproef van Wakker Dier blijkt dat bijna alle recepten op gemaksmixen vlees bevatten. Daarnaast wordt ook nog meer rood vlees aangeraden dan gezond voor je is. Wakker Dier trekt daarom aan de bel en roept op tot actie.

De steekproef van Wakker Dier wees uit dat 90% van de recepten op maaltijdmixen, roerbaksauzen en pakken rijst vlees aanraden. Er werden 720 producten getest van zowel A-merken als huismerken van 10 verschillende supermarkt ketens. Slechts een kleine 8% van de gemaksmixen was vegetarisch. Knorr is het enige merk dat bijna altijd een vega-optie op zijn verpakking zet.

Rood vlees

Naast het tegenvallende aantal vegetarische recepten was ook de vlees-portiegrootte aan de hoge kant. Uit de steekproef bleek dat zeker 42% van de recepten waarin rood vlees werd gebruikt, over de limiet ging die is gesteld door het Voedingscentrum. De Schijf van Vijf raadt een limiet aan van 100 gram per dag, omdat het eten van rood en bewerkt vlees in verband wordt gebracht met beroerte, diabetes type 2 en kanker.

Hoge vleesconsumptie

Nederlanders eten ongezond veel vlees: bijna 50% meer dan het Voedingscentrum adviseert. Ondanks dat steeds meer mensen zeggen flexitarisch te zijn, daalt de vleesconsumptie nauwelijks. Wakker Dier wil dat supermarkten en A-merken hun klanten motiveren om minder en diervriendelijker vlees te eten.

Altijd op de hoogte blijven?