Wakker Dier: ‘Megagroei aantal megastallen’

Megastal kip

De WUR heeft in opdracht van Wakker Dier de cijfers rondom megastallen in kaart gebracht. Hieruit blijkt dat het aantal stallen van dit formaat in zeven jaar met 76 procent is gestegen. In 2017 waren er maar liefst 801 megastallen in ons land die huisvesting bieden aan zo’n 75 miljoen dieren.

Volgens Wakker Dier zijn de megastallen gebouwd vanuit een economisch oogpunt. Omdat consumenten zo min mogelijk willen uitgeven aan vlees en andere dierlijke producten ontstaat er een prijsdruk. Producenten kiezen er dan voor om veel dieren te houden per vierkante meter, want dit verhoogt de opbrengst. Deze megastallen lijken een logisch gevolg van schaalvergroting en industrialisatie van de veehouderij.

Het aantal megastallen steeg tussen 1 april 2010 en 1 april 2017 van 456 naar 801. Vooral in de melkveehouderij is het aantal megastallen flink toegenomen (+123%), maar ook het aantal megastallen met moedervarkens en legkippen is gegroeid. De organisatie maakt zich zorgen om de hoeveelheid megastallen, omdat ze risico’s met zich mee brengen. Wanneer er bijvoorbeeld een dierziekte of stalbrand uitbreekt, overlijden in een keer duizenden dieren.

Verbod op megastallen

‘Megastallen passen niet in de kringlooplandbouwvisie van minister Schouten’, stelt Wakker Dier. De organisatie wil daarom dat de overheid deze stallen gaat verbieden. Wakker Dier pleit voor een toekomstbestendige veehouderij die diervriendelijk is, met een gesloten kringloop en eerlijke prijzen.

Er is sprake van een megastal wanneer een boer op één locatie meer dieren houdt dan 7.500 vleesvarkens, 1.200 moedervarkens, 120.000 legkippen, 220.000 vleeskuikens, 250 melkkoeien, 2.500 vleeskalveren of 1.500 geiten. Bij deze aantallen zijn de stallen drie keer groter dan gangbaar.

Lees ook
WUR en Those Vegan Cowboys onderzoeken mogelijkheden voor plantaardige kaas

WUR en Those Vegan Cowboys onderzoeken mogelijkheden voor plantaardige kaas

Kaas is lastig na te maken. Plantaardige alternatieven hebben meestal niet dezelfde smaak en structuur als kaas van koemelk. Daarom doet Etske Bijl, onderzoeker Food Quality and Design aan Wageningen University & Research. met haar team onderzoek naar de mogelijkheden om duurzame en voedzame kaas te maken met behulp van micro-organismen.

Internationale studie: milieu-impact moet meer nadruk krijgen in voedingsrichtlijnen

Internationale studie: milieu-impact moet meer nadruk krijgen in voedingsrichtlijnen

Bij de beoordeling van nationale voedingsrichtlijnen moet ook gekeken worden naar de milieu-impact van voedselproductie, schrijft Wageningen University & Research naar aanleiding van een internationale studie. Aangepaste richtlijnen zouden volgens de studie in Nederland kunnen bijdragen aan een aanzienlijke daling van zowel het grondgebruik voor voedselproductie...

Universiteitsfonds Wageningen kondigt Feike Sijbesma Sustainable Innovation Award aan

Universiteitsfonds Wageningen kondigt Feike Sijbesma Sustainable Innovation Award aan

Het Universiteitsfonds Wageningen heeft een nieuwe, jaarlijks uit te reiken award aangekondigd: de Feike Sijbesma Sustainable Innovation Award. Dit is een stimuleringsprijs voor innovatieve ondernemers die zich richten op wereldwijde klimaat- en voedselzekerheidsvraagstukken en maximaal zeven jaar bezig zijn.