De WUR heeft in opdracht van Wakker Dier de cijfers rondom megastallen in kaart gebracht. Hieruit blijkt dat het aantal stallen van dit formaat in zeven jaar met 76 procent is gestegen. In 2017 waren er maar liefst 801 megastallen in ons land die huisvesting bieden aan zo’n 75 miljoen dieren.

Volgens Wakker Dier zijn de megastallen gebouwd vanuit een economisch oogpunt. Omdat consumenten zo min mogelijk willen uitgeven aan vlees en andere dierlijke producten ontstaat er een prijsdruk. Producenten kiezen er dan voor om veel dieren te houden per vierkante meter, want dit verhoogt de opbrengst. Deze megastallen lijken een logisch gevolg van schaalvergroting en industrialisatie van de veehouderij.

Het aantal megastallen steeg tussen 1 april 2010 en 1 april 2017 van 456 naar 801. Vooral in de melkveehouderij is het aantal megastallen flink toegenomen (+123%), maar ook het aantal megastallen met moedervarkens en legkippen is gegroeid. De organisatie maakt zich zorgen om de hoeveelheid megastallen, omdat ze risico’s met zich mee brengen. Wanneer er bijvoorbeeld een dierziekte of stalbrand uitbreekt, overlijden in een keer duizenden dieren.

Verbod op megastallen

‘Megastallen passen niet in de kringlooplandbouwvisie van minister Schouten’, stelt Wakker Dier. De organisatie wil daarom dat de overheid deze stallen gaat verbieden. Wakker Dier pleit voor een toekomstbestendige veehouderij die diervriendelijk is, met een gesloten kringloop en eerlijke prijzen.

Er is sprake van een megastal wanneer een boer op één locatie meer dieren houdt dan 7.500 vleesvarkens, 1.200 moedervarkens, 120.000 legkippen, 220.000 vleeskuikens, 250 melkkoeien, 2.500 vleeskalveren of 1.500 geiten. Bij deze aantallen zijn de stallen drie keer groter dan gangbaar.

Altijd op de hoogte blijven?